Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λήξη συναγερμού για την ενεργειακή επάρκεια, έναρξη «μάχης» για την αποζημίωση της ΔΕΗ

Λήξη συναγερμού για την ενεργειακή επάρκεια, έναρξη «μάχης» για την αποζημίωση της ΔΕΗ
Η άφιξη του πλοίου με τα 120 χιλ. κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών οδήγησαν σε άρση του συναγερμού επιπέδου 2 που είχε κηρύξει πριν από περίπου δύο μήνες ο ΔΕΣΦΑ
Σε συνθήκες ομαλότητας επανέρχεται η ενεργειακή αγορά της χώρας, καθώς μετά από δυο και πλέον μήνες ο ΔΕΣΦΑ ήρε το συναγερμό επιπέδου 2 που είχε κηρύξει περί τις 20 Δεκεμβρίου 2016.
Το φορτίο 120 χιλ. κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου που ανέμενε η ΔΕΠΑ από την Αλγερία, έφθασε στη Ρεβυθούσα τα ξημερώματα της Δευτέρας 13/2 διασφαλίζοντας την ομαλή τροφοδοσία της χώρας.
Παράλληλα η βελτίωση των καιρικών συνθηκών που αναμένεται από αύριο Τετάρτη 15/2 εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των αιχμών της ζήτησης ηλεκτρισμού και κατ’ επέκταση θα καταστήσει διαχωρίσιμη τη ζήτηση φυσικού αερίου από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 13/2 η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν τα 8190 MW ενώ για σήμερα Τρίτη14/2 η αιχμή της ζήτησης προβλέπεται να φθάσει τα 8450 MW.
Υπενθυμίζεται ότι τις δύσκολες ημέρες του Ιανουαρίου οπότε και σημειώθηκε μεγάλη στενότητα στην αγορά η αιχμή της ζήτησης ξεπέρασε και τα 9.400 MW .
H Οριακή Τιμή του Συστήματος χθες Δευτέρα 13/2 κινήθηκε μεταξύ των 41- 59 ευρώ/MWh ενώ για σήμερα Τρίτη οπότε και η ζήτηση θα είναι αυξημένη να κινηθεί μεταξύ 47 και 77 ευρώ/MWh.
Πάντως ο ΔΕΣΦΑ με βάση και τις προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες εκτιμά ότι δεν τίθεται ζήτημα κινδύνου για το ενεργειακό σύστημα της χώρας και ήρε πλήρως την κατάσταση συναγερμού.

Αντιπαράθεση για την αποζημίωση της ΔΕΗ

Πάντως τα «απόνερα» της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να απασχολήσουν για αρκετό διάστημα ακόμη τους εμπλεκόμενους στην αγορά καθώς η ΔΕΗ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ για το ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να λάβει καθώς υποχρεώθηκε να «γυρίσει» κάποιες από τις μονάδες της σε καύση πετρελαίου αντί του φυσικού αερίου.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης το επιπλέον κόστος για την επιχείρηση υπολογίζεται σε 35 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος οι παραγωγοί υποβάλλουν παραστατικά για το κόστος αγοράς του καυσίμου (diesel) στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος τα εγκρίνει και τα κοινοποιήσει στη ΡΑΕ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπαράθεση έγκειται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ ζητεί να αποζημιωθεί με βάση το κόστος αντικατάστασης του καυσίμου και όχι το κόστος αγοράς.
Όπως είναι γνωστό οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και η ΔΕΗ για να γεμίσει και πάλι τις δεξαμενές των μονάδων της, όπως υποχρεούται, θα καταβάλει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που θα λάβει ως αποζημίωση.
Η έντονη αντίδραση της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο θέμα, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει, αφού δεν μπορεί να αναμένει την αποζημίωση της στο μέλλον όταν και εάν παραστεί ανάγκη να χρησιμοποιήσει το καύσιμο που θα αποθεματοποιήσει τώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης