Τελευταία Νέα
Commodities

Πετρέλαιο: «Βουτιά» των τιμών λόγω των αποτελεσμάτων του ΟΠΕΚ και της παραγωγής των ΗΠΑ

Πετρέλαιο: «Βουτιά» των τιμών λόγω των αποτελεσμάτων του ΟΠΕΚ και της παραγωγής των ΗΠΑ
Η παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 κατά 890.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016, ποσότητα σαφώς μικρότερη από τα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που είχε προαναγγείλει ο ΙΕΑ.
Μεγάλη πτώση σημειώνουν σήμερα (13/2) οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής τον Ιανουάριο του 2017, που ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που είχε προαναγγείλει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) την περασμένη Παρασκευή (10/2) και την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραγωγή των κρατών-μελών του μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 κατά 890.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016, ποσότητα σαφώς μικρότερη από τα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που είχε προαναγγείλει ο ΙΕΑ.
Έτσι, περί τις 15:10 ώρα Ελλάδας η τιμή του Brent υποχωρεί 86 σεντς ή 1,52% σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο στα 55,84 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρεί 75 σεντς ή 1,39% σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο στα 53,11 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Baker Hughes που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, στα κοιτάσματα των ΗΠΑ τέθηκαν σε λειτουργία οι περισσότερες γεωτρήσεις σε εβδομαδιαία βάση, που είχαν να τοποθετηθούν από το 2012, με τις εξέδρες άντλησης να φθάνουν τις 591, ο υψηλότερος αριθμός από τον Οκτώβριο του 2015.
Αυτή η αύξηση στη δραστηριότητα των ΗΠΑ είναι σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας για ορισμένους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται μία έκρηξη παραγωγής πετρελαίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Τις ανησυχίες αυτές τονίζει η εβδομαδιαία έκθεση της ICE, σύμφωνα με την οποία οι κερδοσκόποι της αγοράς μείωσαν την περασμένη εβδομάδα τις καθαρές θετικές θέσεις σε Brent κατά 10.000 θέσεις.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της ABN Amro εμφανίζονται δύσπιστοι για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την τιμή του Brent κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 στα 50 δολάρια από 55 δολάρια το βαρέλι που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης