Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ρευστότητα στη ΔΕΗ με προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης του στενού δημόσιου τομέα

Ρευστότητα στη ΔΕΗ με προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης του στενού δημόσιου τομέα
Η ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης εξαρτάται από την ολοκλήρωση του επισφαλούς σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος διακανονισμών για την αποπληρωμή ανεξόφλητων λογαριασμών.
Με νομοθετική  ρύθμιση για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του στενού δημόσιου τομέα ύψους περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ, σπεύδει η κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ, που βρίσκεται σε μια κρίσιμη γραμμή ισορροπίας, με αιχμή την αποπληρωμή δύο ομολόγων λήξεις Φεβρουαρίου και Απριλίου συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έντονο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
«Μας εγκαλούν για καθυστερήσεις πληρωμών στους φωτοβολταϊκούς, αλλά έχουμε να αποπληρώσουμε ένα ομόλογο τον Φεβρουάριο 100 εκατομμυρίων ευρώ και ένα τον Απρίλιο 300 εκατομμυρίων ευρώ, που αν δεν πληρωθούν, θα χρεοκοπήσει η εταιρία και η χώρα.
Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες» είπε ο κ. Παναγιωτάκης, ενώ παραδέχθηκε και τις καθυστερήσεις πληρωμών σε εργολάβους και προμηθευτές της επιχείρησης, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται από πολλούς προμηθευτές για προπληρωμή νέων παραγγελιών.
Ανάσα στην ρευστότητα αναμένεται να δώσει το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εντός των ημερών, καθώς όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης απομένει μόνο η έγκρισή του από την Τράπεζα Πειραιώς.  
Από εκεί και πέρα η ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης εξαρτάται από την ολοκλήρωση του επισφαλούς σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος διακανονισμών για την αποπληρωμή ανεξόφλητων λογαριασμών των πελατών χαμηλής τάσης.
Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ, τότε  στα ταμεία της ΔΕΗ θα εισρεύσει κεφάλαιο ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ από το τίμημα που θα καταβάλλει η State Grid για την εξαγορά του 24%, ποσό ύψους 93 εκατομμυρίων ευρώ από την επιστροφή κεφαλαίων από τον ΑΔΜΗΕ και περί τα  300 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του 25% στο Δημόσιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης