Τη διενέργεια β΄ πιλοτικού διαγωνισμού για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 150 MW εξετάζει η ΡΑΕ

Τη διενέργεια β΄ πιλοτικού διαγωνισμού για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 150 MW εξετάζει η ΡΑΕ
Στόχος είναι να «ξεπαγώσει» η αγορά, καθώς εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο δεν προωθείται κανένα νέο έργο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών εν αναμονή της ολοκλήρωσης του νέου θεσμικού πλαισίου
Το ενδεχόμενο άμεσης προώθησης μιας ακόμη πιλοτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ κατά τα πρότυπα της δημοπρασίας που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο (2016) για τα φωτοβολταικά, εξετάζει η ΡΑΕ.
Η ιδέα ετέθη προς συζήτηση κατά την πρόσφατη ημερίδα που διοργανώθηκε από την Αρχή προκειμένου να παρουσιαστούν στους ενδιαφερόμενους τα δεδομένα και οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά την εφαρμογή των μόνιμων ανταγωνιστικών διαδικασιών για τα νέα έργα ΑΠΕ.  
Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, η οποία παρουσιάστηκε στην ημερίδα από τους κυρίους Γιάννη Αναγνωστόπουλο μέλος της Ολομέλειας της Αρχής και Διονύση Παπαχρήστου Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καμία έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προκήρυξη ενός πιλοτικού διαγωνισμού για την εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 150 MW ανεξαρτήτως τεχνολογίας.
Αυτό σημαίνει ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό θα ανταγωνίζονταν ταυτοχρόνως και με ίσους όρους, για το ύψος της ταρίφας που θα λαμβάνουν από το σύστημα, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί, μικρά υδροηλεκτρικά αλλά και έργα βιομάζας, ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων κάθε μιας από τις τεχνολογίες
Η σκέψη αυτή των στελεχών της ΡΑΕ, στοχεύει στο να ξεπαγώσει την αγορά, καθώς εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο δεν προωθείται κανένα νέο έργο εν αναμονή της ολοκλήρωσης του νέου θεσμικού πλαισίου.
Όπως είναι γνωστό ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ που προβλέπει τον προσδιορισμό της τιμής της ενέργειας μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2016.

Άπνοια και φέτος στις νέες επενδύσεις ΑΠΕ;

Η πρώτη πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία που αφορούσε φωτοβολταικά έγινε το περασμένο Φθινόπωρο με επιτυχία και τώρα πλέον η ΡΑΕ ετοιμάζει την εισήγηση της, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί να γίνονται ανά τεχνολογία, για τα αιολικά και τα φωτοβολταικά καθώς και να εξαιρεθούν οι υπόλοιπες τεχνολογίες.
Ωστόσο για να γίνει αυτό, απαιτείται εισήγηση της ΡΑΕ προς τον υπουργείο Ενέργειας (έως το τέλος Φεβρουαρίου) και υποβολή σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το υπουργείο.
Η ΡΑΕ εκτιμά ότι η απάντηση της Κομισιόν δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος διαγωνισμός με τις καλύτερες προϋποθέσεις θα γίνει περί το τέλος του έτους, συντηρώντας για μια ακόμη χρονιά την απόλυτη άπνοια στις νέες επενδύσεις ΑΠΕ.
Πάντως η υιοθέτηση μιας τέτοιας διαδικασίας δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από την αγορά, η οποία σημειώνει τις ιδιαιτερότητες κάθε μιας από τις τεχνολογίας τόσο ως προς το επενδυτικό κόστος, το χρόνο ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων κλπ.    
Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιαστήκαν στην ημερίδα της ΡΑΕ τα ώριμα έργα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες είναι 52 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.315,2 MW, 20 μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 50,6 MW, δύο έργα βιομάζας με καύση ισχύος 8,49 MW και 4 έργα βιομάζας βιοαερίου ισχύος 11,3 MW.
Εξάλλου τα έργα ΑΠΕ που διαθέτουν άδεια παραγωγής σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα της ΡΑΕ έχουν ως εξής:
•    Αιολικά 847 έργα συνολικής ισχύος 20.208 MW. Από αυτά τα 502 με ισχύ 13.568 MW διαθέτουν άδεια παραγωγής, ενώ επιπλέον 345 με ισχύ 6.640 MW διαθέτουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων  και άδεια εγκατάστασης
•    Μικρά Υδροηλεκτρική υπάρχουν συνολικά 284 έργα με ισχύ 620 MW. Από αυτά διαθέτουν μόνο άδεια παραγωγής 201 έργα με ισχύ 438 MW, ενώ 191 έργα με ισχύ 182 MW διαθέτουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και άδεια εγκατάστασης.
•    Φωτοβολταϊκά υπάρχουν συνολικά 311 έργα ισχύος 2.088 MW, εκ των οποίων τα 120 με ισχύ 854 MW διαθέτουν αδεία παραγωγής και 191 με ισχύ 1.234 MW διαθέτουν ΑΕΠΟ και άδεια εγκατάστασης.  

Αρχική δημοσίευση: 13/02/2017 07:00

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης