Τελευταία Νέα
Αφιερώματα Φυσικό Αέριο

Αρχίζει να πατάει.. γκάζι η αεριοκίνηση και στην Ελλάδα – Φθηνότερο έως 60% το CNG από τα άλλα καύσιμα

Αρχίζει να πατάει.. γκάζι η αεριοκίνηση και στην Ελλάδα – Φθηνότερο έως 60% το CNG από τα άλλα καύσιμα
Τα εργοστασιακά μοντέλα Ι.Χ. διπλού καυσίμου, αλλά και η δυνατότητα μετατροπής ενός συμβατικού οχήματος, «απαντούν» στο περιορισμένο δίκτυο πρατηρίων
Το φυσικό αέριο κίνησης (CNG) θεωρείται το οικονομικότερο εναλλακτικό καύσιμο. Η τιμή του είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το υγραέριο (LPG).
Τα οχήματα που κινούνται με CNG παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με αυτά που κινούνται με πετρέλαιο. Παράλληλα, επιτυγχάνεται 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η αεριοκίνηση μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για το μέλλον τόσο λόγω της οικονομικότητας του καυσίμου όσο και λόγω των μειωμένων εκπομπών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) που πρόκειται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει ειδική αναφορά στη χρήση του φυσικού αερίου στις οδικές μεταφορές, ενώ σημειώνεται ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ως καύσιμο κίνησης βαρέων οχημάτων.

Προς «πύκνωση» το δίκτυο πρατηρίων

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η ανάπτυξη δικτύου 8 σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέχρι το έτος 2030. Επίσης προβλέπεται επέκταση του δικτύου για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΕΣΕΚ το έτος 2030 θα λειτουργούν 55 σταθμοί ανεφοδιασμού συμπιεσμένου φυσικού αερίου, σε όλη την Ελλάδα.
Πάντως επί του παρόντος ο μικρός αριθμός των πρατηρίων εξακολουθεί να προβληματίζει τους Έλληνες οδηγούς οι οποίοι αν και προσανατολίζονται προς την ιδέα χρήσης φυσικού αερίου για τις μετακινήσεις τους αποθαρρύνονται από τον μικρό αριθμό πρατηρίων.

Το FISIKON της ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ προωθεί την κίνηση με φυσικό αέριο μέσω της εμπορικής επωνυμίας FISIKON η οποία έχει αναλάβει την επέκταση των πρατηρίων που μέχρι σήμερα  είναι εστιασμένα στο νομό Αττικής.
Σε σύνολο 14 πρατηρίων τα 8 είναι τοποθετημένα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και 6  βρίσκονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πολλά από τα πρατήρια έχουν εγκατασταθεί σε χώρους πρατηρίων EKO (κυρίως) και BP, σε μια συνεργασία με τον όμιλο ΕΛΠΕ, που αποτελεί μέτοχο της ΔΕΠΑ.
Ειδικότερα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο πρατήρια το ένα είναι στη Πυλαία και το δεύτερο στη Νέα Μαγνησία.
Από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη ο χάρτης εμφανίζει από ένα σε Λαμία, Λάρισα και Βόλο και ενώ πρόσφατα απέκτησαν και τα Ιωάννινα (στον σταθμό των ΚΤΕΛ).
Ο σχεδιασμός της Fisikon προβλέπει νέα πρατήρια που η γεωγραφική τους θέση θα καλύπτει τις μετακινήσεις των οδηγών που αγόρασαν αυτοκίνητα  με φυσικό αέριο.
Στη λίστα είναι η δημιουργία πρατηρίων στον Ψαθόπυργο Αιγίου, στην Πάτρα, στην Ηγουμενίτσα, στο Σχηματάρι, στον Ευαγγελισμό στα Τέμπη Θεσσαλίας, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη.
Η χρηματοδότηση σχεδιάζεται να γίνει από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το κόστος εκτιμάται περίπου σε 500.000 ευρώ για την κατασκευή εκ του μηδενός ενός πρατηρίου, ενώ αν λειτουργεί ήδη δεξαμενή φυσικού αερίου διαμορφώνεται περίπου σε 150.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα και η ΕΛΙΝΟΙΛ εισήλθε στην αγορά του φυσικού αερίου κίνησης, τοποθετώντας το πρώτο της πρατήριο υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κίνησης στη Λάρισα.

Τεχνολογία  bi-fuel

Η χρήση του φυσικού αερίου στα οχήματα με βενζινοκινητήρα είναι πλέον αρκετά διαδομένη και η τεχνολογία της καύσης εναλλακτικά φυσικού αερίου και βενζίνης είναι γνωστή ως bi-fuel.
Στην Ελλάδα η νομοθεσία πλέον επιτρέπει τη μετατροπή και των βενζινοκίνητων οχημάτων  αλλά και των πετρελαιοκινητήρων σε dual fuel με φυσικό αέριο και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οχήματα που έχουν μετατραπεί, τα οποία παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έγινε δυνατή η χρήση του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το diesel στους πετρελαιοκινητήρες των βαρέων οχημάτων.
Στην περίπτωση αυτή τα δύο καύσιμα καίγονται συγχρόνως, σε αναλογίες που να ανταποκρίνονται  στην απαίτηση του κινητήρα κάθε στιγμή, ανάλογα με την πίεση του πεντάλ του γκαζιού.
Η επιτυχία της μεθόδου συνίσταται στο ότι επιτυγχάνει σημαντική μείωση του κόστους και των ρύπων, χωρίς να μειώνεται η ιπποδύναμη και η ροπή του κινητήρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο των στροφών που λειτουργεί.
Ο ψεκασμός του φυσικού αερίου στον κινητήρα συγχρόνως με το diesel βελτιώνει τη διασπορά του, με αποτέλεσμα την πληρέστερη καύση του και επομένως καλύτερη απόδοση του καυσίμου και μεγαλύτερη οικονομία. Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας φυσικού αερίου, ο κινητήρας γυρίζει αυτόματα σε λειτουργία 100% diesel.

Εργοστασιακά μοντέλα διπλού καυσίμου

Στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά κυκλοφορούν ΙΧ και επαγγελματικά CNG μοντέλα από όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Τα πιο γνωστά μοντέλα κυκλοφορούν και σε CNG εκδόσεις ενώ η γκάμα τους διευρύνεται συνεχώς με νέα μοντέλα να κάνουν την εμφάνισή τους στη διεθνή και την ελληνική αγορά. Ήδη στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν CNG οχήματα γνωστών αντιπροσωπειών όπως είναι η Fiat, η Audi, η MercedesBenz, η Lancia, η Piaggio, η  Iveco , η Volskwagen,  η Seat και η Opel.
Το Φυσικό Αέριο Κίνησης διατίθεται σε κιλά και όχι σε λίτρα, ως CNG (Compressed Natural Gas).
Σε όρους απόδοσης, ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου (LNG).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης