Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Πιθανή κοινή «κάθοδος» των ΕΛΠΕ μαζί με την Edison στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Πιθανή κοινή «κάθοδος» των ΕΛΠΕ μαζί με την Edison στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου, Α. Σιάμισιη, όλα θα εξαρτηθούν από την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά τη διεκδίκηση από τα ΕΛ-ΠΕ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και όλα θα εξαρτηθούν από την προκήρυξη που θα διαμορφώσει τελικώς το ΤΑΙΠΕΔ και η οποία αναμένεται να «βγει στον αέρα» το πρώτο δίμηνο του 2019.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, το ενδιαφέρον του ομίλου για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένει, ωστόσο όλα θα κριθούν από τους όρους του διαγωνισμού και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση που τα ΕΛ-ΠΕ δεν πλειοδοτήσουν, ή δεν συμμετάσχουν τελικώς στη διαδικασία θα διαθέσουν το μερίδιο τους στην εταιρία.
Όπως είναι γνωστό τα ΕΛΠΕ σήμερα κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ το δημόσιο, στο οποίο ανήκει το υπόλοιπο 65%,  έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πουλήσει το σύνολο του μεριδίου του.
Αυτό το οποίο επιδιώκουν επί του παρόντος τα ΕΛΠΕ είναι να είναι εξ αρχής ξεκάθαροι οι όροι του διαγωνισμού και η προκήρυξη να περιέχει την πρόβλεψη για τη διάθεση και του δικού τους μεριδίου.

ΕΛΠΕ και Elpedison πελάτες της ΔΕΠΑ

Σε ό,τι αφορά το σχήμα με το οποίο τα ΕΛ-ΠΕ θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ο κ. Σιάμισιης σημειώνει ότι εξετάζεται πώς θα κατέβει ο όμιλος στον διαγωνισμό, δηλαδή ως ΕΛΠΕ ή μέσω της Elpedison, της μικτής εταιρίας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με την ιταλική Edison, η οποία ανήκει στον γαλλικό ενεργειακό όμιλο EdF.
Πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο, αφού η Elpedison δραστηριοποιείται ήδη στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, ενώ είναι και ένας από τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ, από την οποία προμηθεύεται ποσότητες αερίου για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που διαθέτει.
Μάλιστα έχει υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ για τη δημιουργία νέας μονάδας φυσικού αερίου.  Η εταιρία είναι ιδιαίτερα ενεργή και στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, μία από τις τρεις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Στους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ συγκαταλέγονται και τα ΕΛΠΕ για το αέριο που χρησιμοποιούν στις εγκαταστάσεις τους.
Άλλωστε οι συνέργειες αυτές σε συνδυασμό με την ανάγκη επέκτασης σε πιο καθαρά καύσιμα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο πετρελαϊκός όμιλος εξετάζει την εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της οποίας το πιο ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο φαίνεται να είναι η ΕΠΑ Αττικής, η εταιρία λιανικής πώλησης αερίου και ηλεκτρισμού. 
Ζήτημα για  την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν  φαίνεται να προκύπτει πάντως, καθώς το μερίδιο της Elpedison στη λιανική είναι περιορισμένο.
Τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) και  έχουν κλείσει σχετική δυναμικότητα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Με βάση τον σχεδιασμό προχωρούν οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Ερωτώμενος για τις έρευνες πετρελαίου, νότια της Κρήτης, όπου τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλλική Total είπε ότι οι σχετικές δραστηριότητες, με operator την Total, προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό, όπως και στις υπόλοιπες παραχωρήσεις όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.
Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ-ΠΕ δήλωσε ότι στα σχέδια είναι η αναβάθμιση των πετροχημικών του ομίλου και η επέκτασή σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον ενεργειακά προϊόντα, όπως τα βιοκαύσιμα,  τα πιο καθαρά προϊόντα πετρελαίου, ενδεχομένως οι ΑΠΕ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κλπ, στο πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου και της προσαρμογής του στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.    


www.worldenergynews.gr    

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης