Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Η Νορβηγία σχεδιάζει ηλεκτρικό δίκτυο στη Βόρειο Θάλασσα για να μειώσει τις εκπομπές της βιομηχανίας πετρελαίου

Η Νορβηγία σχεδιάζει ηλεκτρικό δίκτυο στη Βόρειο Θάλασσα για να μειώσει τις εκπομπές της βιομηχανίας πετρελαίου
Το έργο θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικές μονάδες ξηράς μέσω ενός καλωδίου συνεχούς ρεύματος
 Η νορβηγική εταιρία ενέργειας BKK ανακοίνωσε την Πέμπτη 12/11/2019 ότι σχεδιάζει την κατασκευή ενός υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, σε ένα έργο άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασίσ με την εταιρεία υποδομής CapeOmega, η οποία κατέχει συμμετοχές σε νορβηγικούς αγωγούς φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
Το έργο θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικές μονάδες ξηράς μέσω ενός καλωδίου συνεχούς ρεύματος (DC) και η BKK ανακοίνωσε ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της νορβηγικής βιομηχανίας πετρελαίου κατά τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, από 14 εκατομμύρια τόνους το  χρόνο σήμερα.
"Η ηλεκτροκίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραγδαίες και μεγάλες περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου", ανέφερε σε δήλωσή του ο Jannicke Hilland, διευθύνων σύμβουλος της BKK.
Ανάλογα με τη μεταφορική ικανότητα, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως ή κατά περίπου το ένα τρίτο από τα τρέχοντα επίπεδα, ανέφερε η BKK.
Η BKK και η κοινοπραξία της Cape Omega Serene Onshore θα ενημερώσουν τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Νορβηγίας για τα σχέδιά της αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, αξιωματούχοι της BKK δήλωσαν ότι θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να υποβληθεί επίσημη αίτηση, ενώ η κατασκευή ενδέχεται να ξεκινήσει το 2023.
"Είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά έχουμε αρχίσει διάλογο με τις πετρελαϊκές εταιρείες για να τους ενημερώσουμε για μια τέτοια επιλογή", δήλωσε αξιωματούχος της BKK σύμφωνα με το Reuters.
Η εταιρεία εξέταζε αρκετές επιλογές για έναν πιθανό σταθμό υπεράκτιας τροφοδοσίας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων  της Equinor Oseberg και Wintershall Dea's Brage.
Περίπου το 80% των εκπομπών από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας προέρχεται από τη χρήση τουρμπινών σε υπεράκτιες πλατφόρμες.
Το έργο θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι 26 δισεκατομμύρια κορώνες (2,84 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ το πρώτο στάδιο εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 11 δισεκατομμύρια κορώνες, ανέφερε η ΒΚΚ.
 Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα μοιραστεί τις χερσαίες επενδύσεις με CapeOmega, ενώ η τελευταία θα είναι υπεύθυνη για επενδύσεις offshore.
Η CapeOmega κατέχει μερίδιο 16,3% στο Gassled, το οποίο είναι ιδιοκτήτης νορβηγικής υπεράκτιας υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου.
"Έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να αυξήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις που θα μας επιτρέψουν να παρέχουμε ενέργεια στις εγκαταστάσεις σε ελκυστική τιμή για τους φορείς εκμετάλλευσης και τους δικαιοδόχους", ανέφερε  ο Διευθύνων Σύμβουλος της CapeOmega Gisle Eriksen.
Η CapeOmega ανήκει στο Partners Group, το οποίο το αγόρασε από το HitecVision της Νορβηγίας για 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο.
Το πετρελαιοφόρο πεδίο Johan Sverdrup της Equinor, καθώς και η πλατφόρμα αερίου Troll A, η μεγαλύτερη στην νορβηγική υφαλοκρηπίδα, λαμβάνουν ενέργεια από ένα χερσαίο δίκτυο.
Υπάρχουν σχέδια για επέκταση των καλωδίων από την πλατφόρμα Sverdrup σε κοντινά πεδία, όπως οι πλατφόρμες Ivar Aasen της Lundin Petroleum Edvard Grieg και Aker BP.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης