Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης των τιμών στους διαγωνισμούς ΑΠΕ

tags :
Ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης των τιμών στους διαγωνισμούς ΑΠΕ
Απαραίτητη πλέον η αισθητή ελάττωση του χρόνου ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, για να συνεχίσουν να μειώνονται οι αποζημιώσεις
Στα όριά της έχει φτάσει, σύμφωνα με παράγοντες από την αγορά των ΑΠΕ, η δυνατότητα των ανταγωνιστικών διαδικασιών να μειώσουν το κόστος της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής από νέες μονάδες ΑΠΕ.
Έτσι, αποτιμώντας τις τιμές που κατακυρώθηκαν στους χθεσινούς διαγωνισμούς, στελέχη τόσο από τον κλάδο των αιολικών όσο και των φωτοβολταϊκών επισημαίνουν πως, στις υφιστάμενες επενδυτικές συνθήκες, είναι ελάχιστα πλέον τα περιθώρια να μειωθούν σημαντικά οι αποζημιώσεις που θα «κλειδώσουν» με τις επόμενες δημοπρασίες.
Όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, στα επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί πια οι τιμές, η φόρμουλα του νέου σχήματος στήριξης των ΑΠΕ (δηλαδή η μειοδοτική δημοπρασία, σε συνδυασμό με την ελάττωση ανά διαγωνισμό της τιμής εκκίνησης και τον ορισμό ενός ελάχιστου επίπεδου ανταγωνισμού) δεν μπορεί πλέον από μόνη της να επιφέρει περαιτέρω σημαντική μείωσή τους.
Αντίθετα, η όποια αισθητή ελάττωση μπορεί θα προέλθει πια μόνο από τη βελτίωση παραγόντων που θα ενίσχυαν την απόδοση των «πράσινων» επενδύσεων.
Προ αυτή την κατεύθυνση, η μείωση του χρόνου ανάπτυξης των έργων αποτελεί την πιο ρεαλιστική παρέμβαση, αλλά και εκείνη που θα είχε τα πιο άμεσα αποτελέσματα.


Κάτω από την  Οριακή Τιμή Συστήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις χθεσινές δημοπρασίες η χαμηλότερη τιμή που προκρίθηκε άγγιξε στα αιολικά τα 55,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στα φωτοβολταϊκά τα  53,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι τιμές αυτές κινούνται κάτω και από την Οριακή Τιμή Συστήματος, η μέση τιμή της οποίας ήταν 66,7 ευρώ/MWh στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, με τα παραπάνω επίπεδα προσφορών βαίνουν προς εξάντληση όλες οι ευνοϊκές παράμετροι, όπως η «βουτιά» τα τελευταία έτη στο κόστος του εξοπλισμού και η αύξηση των αποδόσεων των νέων έργων, που έδιναν τη δυνατότητα ισχυρού ανταγωνισμού στις δημοπρασίες.
Έτσι, η όποια περαιτέρω καθοδική πορεία στις αποζημιώσεις θα χρειαστεί να «περάσει» πλέον από τη άρση εμποδίων που θα βελτίωναν τα οικονομικά μεγέθη των «πράσινων» επενδύσεων.

Χρόνος αδειοδότησης και δικαστικές διαδικασίες

Όπως ισχύει στις επενδύσεις σε όλους τους τομείς, τέτοια εμπόδια είναι η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού καθεστώτος ή η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.
Ειδικά ωστόσο στην περίπτωση των νέων έργων ΑΠΕ, σημαντικό όφελος θα προέκυπτε και με μέτρα από την πολιτεία που θα μείωναν τον χρόνο ανάπτυξης των έργων. Κι αυτό γιατί θα μειωνόταν έτσι όχι μόνο ο χρόνος έναρξης της απόσβεσης, αλλά και το ρίσκο των επενδύσεων, το οποίο λαμβάνεται υπόψη στον προσδιορισμό των επιτοκίων δανεισμού.
Όπως είναι φυσικό, βασικός «πυλώνας» για να μειωθεί ο χρόνος ανάπτυξης είναι να ελαττωθεί ο χρόνος αδειοδότησης.
Αν και το ΥΠΕΝ έχει δεσμευθεί να απλοποιήσει και να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία, θα πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθούν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα υπουργεία.
Την ίδια στιγμή, θα απαιτηθεί ένα πιο αποτελεσματικό και γρήγορο πλαίσιο απονομής δικαιοσύνης, ώστε σχέδια για μεγάλα έργα ΑΠΕ να μην μπλοκάρουν για χρόνια σε νομικές διαδικασίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης