Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Δανία προγραμματίζει επενδύσεις πάνω από 30 δισ. δολ. για την κατασκευή τεχνητών νησιών αιολικής ενέργειας

Η Δανία προγραμματίζει επενδύσεις πάνω από 30 δισ. δολ. για την κατασκευή τεχνητών νησιών αιολικής ενέργειας
Το υπουργείο Ενέργειας αναζητά τη σωστή θέση για να χτίσει ένα ή περισσότερα νησιά, που θα περιβάλλονται από αιολικά πάρκα ανοικτής θαλάσσης με συνολική ισχύ τουλάχιστον 10 GW
Η Δανία σχεδιάζει την οικοδόμηση ενός τεχνητού νησιού από παραθαλάσσια αιολικά πάρκα χωρητικότητας πάνω από 10 gigawatts (GW) ικανότητας, περισσότερο από αρκετό για να παρέχει όλα τα νοικοκυριά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για την κλιματική αλλαγή.
Η Δανία είναι η πατρίδα της Vestas του μεγαλύτερου κατασκευαστή αιολικών πάρκων στον κόσμο και πρόσφατα ενέκρινε ένα νόμο που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% μέχρι το 2030.
Το υπουργείο ενέργειας αναζητά τη σωστή θέση για να χτίσει ένα ή περισσότερα νησιά που περιβάλλονται από αιολικά πάρκα ανοικτής θαλάσσης με συνολική χωρητικότητα τουλάχιστον 10 GW - που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 10 εκατομμύρια ευρωπαϊκών νοικοκυριών.
Η Δανία κάλυψε το 41% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την αιολική ενέργεια το 2018, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη.

Κόστος έως 44,2 δισ. δολάρια

Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση της νομικά δεσμευτικής νομοθεσίας της Δανίας για το κλίμα, μιας από τις πιο φιλόδοξες του κόσμου, η οποία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή.
Το κόστος υπολογίζεται σε 200-300 δισεκατομμύρια κορόνες (29,5-44,2 δισεκατομμύρια δολάρια), η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με το υπουργείο.
Η Δανία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων, έχει διαθέσει 65 εκατομμύρια κορώνες για να διερευνήσει πώς η ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί ή να μετατραπεί σε ανανεώσιμο υδρογόνο, καθώς όλη η παραγόμενη ενέργεια δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο από εγχώριους πελάτες.
Ελπίζει ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τομείς όπως οι μεταφορές και η βιομηχανία.
"Αν θέλουμε πραγματικά να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες του αιολικού πάρκου, πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογίες του μέλλοντος για να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια σε καύσιμο για αεροσκάφη, πλοία και βιομηχανία", δήλωσε ο υπουργός κλίματος και ενέργειας Dan Jorgensen την Τρίτη 10/12/2019.

Ανανεώσιμο υδρογόνο

Το υδρογόνο παράγει νερό όταν καεί, αποτελώντας επομένως καθαρό καύσιμο εάν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια και όχι από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που σήμερα αποτελούν πηγή για μεγάλο μέρος του παραγόμενου υδρογόνου.
Το ενδιαφέρον για το ανανεώσιμο υδρογόνο αυξάνεται, καθώς η βαριά βιομηχανία, η αεροπορία και η ναυτιλία αναζητούν τρόπους για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Η εταιρεία ενέργειας Orsted δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει σε πιλοτικά έργα που θα χρησιμοποιήσουν αιολική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή καυσίμων υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης