Ενέργεια

Saudi Aramco: Ράλι 10% στο ντεμπούτο της μετοχής - Στα 1,88 τρισ. δολ. η αποτίμηση

tags :
Saudi Aramco: Ράλι 10% στο ντεμπούτο της μετοχής - Στα 1,88 τρισ. δολ. η αποτίμηση
Σήμερα ξεκινά η Αρχική Δημόσιο Προσφορά (IPO) του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας
Ράλι 10% καταγράφει η μετοχή της Saudi Aramco στο ντεμπούτο της διαπραγμάτευσής της στο στο χρηματιστήριο Tadawul του Ριάντ.
Σήμερα ξεκινά η Αρχική Δημόσιο Προσφορά (IPO) του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη IPO στον πλανήτη.
Η αποτίμηση της Saudi Aramco ανέρχεται σε 1,88 τρισ. δολ. ξεπερνώντας με άνεση την Apple ως η εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.
Πρόκειται για αποτίμηση υψηλότερη από την αρχική των 1,7 τρισ., ωστόσο χαμηλότερη από τον στόχο των 2 τρισ. δολ.
Η Aramco τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της στα 32 ριάλ (8,53 δολάρια) ανά μετοχή, στο ανώτερο επίπεδο του ενδεικτικού εύρους, αντλώντας 25,6 δισ. δολάρια και ξεπερνώντας την εισαγωγή-ρεκόρ της Alibaba Group Holding το 2014 που ανήλθε στα 25 δισ. δολάρια.
Η εισαγωγή της όμως στο χρηματιστήριο του Ριάντ, απέχει από το εντυπωσιακό ντεμπούτο που αρχικά οραματιζόταν ο πρίγκιπας διάδοχος.
Η Σαουδική Αραβία βασίστηκε σε επενδυτές από την εγχώρια αλλά και τις περιφερειακές αγορές για να πουλήσει ποσοστό 1,5% ύστερα από το χλιαρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ακόμα και με τη μειωμένη αποτίμηση του 1,7 τρισ. δολαρίων.
Οι προσφορές από θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων ταμεία και επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, έφθασαν τα 106 δισ. δολάρια, ενώ από τους ιδιώτες επενδυτές τα 12,6 δισ. δολάρια.
Η αρχική δημόσια προσφορά αποτελεί το αποκορύφωμα πολυετών προσπαθειών να πωληθεί ποσοστό της πιο κερδοφόρας επιχείρησης στον κόσμο και να αντληθούν κεφάλαια που θα βοηθήσουν το βασίλειο να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του στρεφόμενο σε τομείς εκτός της ενέργειας και παράλληλα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης