Ενέργεια

Σε δημόσια διαβούλευση η Μακροχρόνια Ενεργειακή Στρατηγική για το έτος 2050

tags :
Σε δημόσια διαβούλευση η Μακροχρόνια Ενεργειακή Στρατηγική για το έτος 2050
Έως τις 19 Δεκεμβρίου η υποβολή σχολίων στον «οδικό χάρτη» για τη συμβολή της χώρας μας στον στόχο της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα στο δεύτερο μισό του αιώνα
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες (10/12) η Μακροχρόνια Ενεργειακή Στρατηγική για το έτος 2050, δηλαδή ο «οδικός χάρτης» για τη συμβολή της χώρας μας στον στόχο της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα στο δεύτερο μισό του αιώνα.
Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, στο εισαγωγικό κείμενο της διαβούλευσης, η μακροπρόθεσμη στρατηγική εξετάζει το φάσμα των διαθέσιμων επιλογών που μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η μετάβαση αυτή είναι κοινωνικά δίκαιη και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, ο «οδικός χάρτης» αναπτύσσεται συμπληρωματικά στο ΕΣΕΚ, το οποίο και αποτελεί το κεντρικό στρατηγικό σχέδιο βάσει του οποίου υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος.
Το σημείο εκκίνησης σε επίπεδο νέων μέτρων πολιτικής και της εφαρμογής τους, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας στρατηγικής, είναι το έτος 2030, και ο σχεδιασμός αυτών εξαρτάται τόσο από το ακριβές ενεργειακό μείγμα που θα έχει διαμορφωθεί τότε όσο και από τις αντίστοιχες τεχνικο-οικονομικές συνθήκες.

Απαραίτητες επιπλέον πολιτικές από το ΕΣΕΚ

Σκοπός των μέτρων και των πολιτικών της Μακροχρόνιας Στρατηγικής είναι η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και η επεξεργασία δύο στρατηγικών, μίας που στοχεύει σε μείωση των εκπομπών, έτσι όπως απαιτείται στο πλαίσιο της επιδίωξης για συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη τους 2 βαθμούς Κελσίου, και μίας για την κλιματική ουδετερότητα που στοχεύει σε μείωση των εκπομπών για την επιδίωξη του 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, αφετηρία της στρατηγικής θα είναι τα μέτρα του ΕΣΕΚ για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας έως το 2030, δηλαδή η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, οι ΑΠΕ και ο εξηλεκτρισμός.
Ωστόσο, ακόμη και η εντατικοποίηση της εφαρμογής τους, όπως για παράδειγμα με τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα από καύση στερεών καυσίμων στη ηλεκτροπαραγωγή, δεν θα αρκέσει για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο πλαίσιο των στρατηγικών για τους 2 βαθμούς C ή και τον 1,5.
Κατά συνέπεια θα απαιτηθούν επιπλέον πολιτικές που θα βασίζονται σε μετασχηματισμούς και τεχνολογίες που δεν είναι ακόμα ώριμες σήμερα. Η ανάλυση αυτών των εναλλακτικών λύσεων και η σύγκριση μεταξύ τους αποτελεί το κύριο αντικείμενο της μελέτης για τη μακροχρόνια στρατηγική.

Δύο «πυλώνες» λύσεων

Οι λύσεις αυτές καταχωρίζονται σε δύο «πυλώνες», με τον πρώτο να περιλαμβάνει σενάρια που θεωρούν ότι είναι οικονομικά και τεχνολογικά αβέβαιη η ανάπτυξη κλιματικά ουδέτερων νέων ενεργειακών φορέων (δηλαδή προϊόντων) που θα υποκαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.
Επομένως, προωθούν σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό τον εξηλεκτρισμό των ενεργειακών χρήσεων σε όλους τους τομείς και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, περιλαμβανομένων μετασχηματισμών προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία και των ήπιων μέσων στις μεταφορές.
Ο δεύτερος «πυλώνας» περιλαμβάνει σενάρια στο πλαίσιο των οποίων γίνεται η υπόθεση ότι κατάλληλες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο διασφαλίζουν τη σταδιακή ωρίμανση τεχνολογιών και μέσων που παράγουν υδρογόνο, βιοαέριο και συνθετικό μεθάνιο με κλιματικά ουδέτερες προδιαγραφές ώστε να επιτευχθεί δραστική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του διανεμόμενου αερίου.
Παρά ταύτα, διατηρούνται φιλόδοξες πολιτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τον εξηλεκτρισμό θερμότητας και μεταφορών στα εν λόγω σενάρια, γιατί αλλιώς ο όγκος ηλεκτροπαραγωγής και κατά συνέπεια οι ΑΠΕ θα αύξαναν σε μη εφικτά επίπεδα, δεδομένου ότι μόνο μέσω ηλεκτρισμού μπορεί πρακτικά να παραχθεί κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο και συνθετικό μεθάνιο.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης