Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Καμία αύξηση στις χρεώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

ΡΑΕ: Καμία αύξηση στις χρεώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Στο επίπεδο θα παραμείνει τόσο η μεσοσταθμική χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ όσο και οι επιμέρους χρεώσεις για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών. 
"Παγωμένες" στα υφιστάμενα επίπεδα παραμένουν οι χρεώσεις του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών, όπως αποφάσισε απόψε η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, παραμένει στο ίδιο επίπεδο τόσο η μεσοσταθμική χρέωση που είναι 18,13 ευρώ ανά MWh όσο και οι επιμέρους χρεώσεις για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών καθώς κρίθηκε ότι εφόσον δεν χρειάζεται παρέμβαση στο ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στις επιμέρους χρεώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 24,87 ευρώ/MWh, 10,69 ευρώ για το αγροτικό χαμηλής τάσης, 28,21 ευρώ για τις λοιπές καταναλώσεις χαμηλής τάσης.
Το "πάγωμα" του τέλους έρχεται ύστερα από τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία το βάρος για την απόσβεση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση) μεταφέρθηκε στους προμηθευτές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την απόφαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ, είχε ουσιαστικά προδικάσει ο ΛΑΓΗΕ (όπως έγραψε νωρίτερα το World Energy News) αφού στο δελτίο του για την πορεία του ελλείμματος του λογαρισμού των ΑΠΕ, προβλέπει ότι μετά τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις το έλλειμμα θα "γυρίσει" σε πλεόνασμα 2,5 εκατ ευρώ στο τέλος του 2017.
Αυτό βεβαίως θα συμβεί διότι η χρέωση των προμηθευτών για το 2017 θα είναι 371,9 εκατ. ευρώ. 
Πάντως η ΡΑΕ θα εξετάζει την πορεία του λογαριασμού ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον προσεχή Δεκέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης