Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συνεδριάζει υπό τον Δένδια το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Επί τάπητος η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Συνεδριάζει υπό τον Δένδια το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Επί τάπητος η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία αναμένεται να εστιάσει στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων δηλώσεων από την τουρκική πλευρά που ενισχύουν την ένταση, ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εν λόγω συμφωνία, για τις αντιδράσεις και τη στάση της ΕΕ καθώς για το πώς η ελληνική κυβέρνηση κινείται για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις.
Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται πως στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής θα συζητηθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με την Τουρκία και την συμφωνία που επικυρώθηκε με τη Λιβύη.
Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 13:30 μετά το μεσημέρι.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 9/12, ο κ. Δένδιας συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και ζήτησε από τους ομολόγους του, τη ρητή καταδίκη του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας -  Λιβύης αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου κυρώσεων εάν οι δύο αυτές πλευρές δεν συμμορφωθούν.
Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ.Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία και επεσήμανε ότι «τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη».
Εν τω μεταξύ, με δύο επιστολές στον ΟΗΕ απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η μια έχει αποδέκτη τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres και η δεύτερη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιστολές αυτές, η κυβέρνηση αναπτύσσει τη θέση ότι η κυβέρνηση της Λιβύης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της εν λόγω συμφωνίας και επισημαίνει ότι αυτή στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική τακτική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης