Ενέργεια

Γ.Θωμάς στο Capital Link: Επωφελής για τους επενδυτές και τη χώρα η εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στην ενέργεια

Γ.Θωμάς στο Capital Link: Επωφελής για τους επενδυτές και τη χώρα η εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στην ενέργεια
Στα δίκτυα αερίου και ρεύματος αναμένεται να επενδυθούν περί τα 13,4 δισ. ευρώ έως το 2030, επισήμανε ο υφυπουργός Ενέργειας
Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προσελκύσει επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, τόνισε χθες (9/12) υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς από το βήμα του επενδυτικού συνεδρίου Invest in Greece της Capital Link.
Όπως πρόσθεσε, αν και η Κλιματική Κρίση δεν δίνει την πολυτέλεια του χρόνου, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προσαρμογή της οικονομίας ως ευκαιρία.
«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας είναι αμοιβαία επωφελείς. Ας τις κάνουμε πραγματικότητα», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει πως διαθέτει τη βούληση αλλά και τις μεθόδους να διαμορφώσει ένα πραγματικά επιχειρηματικό και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.

Τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες

Σκιαγραφώντας τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής, επισήμανε πως η κυβέρνηση προωθεί μία φιλόδοξη ατζέντα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal και της δέσμευσης της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Παράλληλα, στρατηγικός της στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.  
Στην ομιλία του ο κ. Θωμάς παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους του ΕΣΕΚ, επισημαίνοντας την βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, η υλοποίηση αυτής της ενεργειακής στρατηγικής θα δημιουργήσει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες.
«Την επόμενη δεκαετία αναμένουμε επενδύσεις περίπου 44 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προσθέσουν αξία στην οικονομία μας και θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 60.000 θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου

Όπως πρόσθεσε, για την ενεργειακή μετάβαση δεν θα χρειαστούν επενδύσεις μόνο στις ΑΠΕ, των οποίων η εγκαταστημένη ισχύ αναμένεται να ενισχυθεί κατά 8 GW έως το 2030, αλλά και στους τομείς του φυσικού αερίου και του ρεύματος.
Έτσι, μετά τη χθεσινή δημοσίευση της πρόκλησης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, και την πρόσκληση που θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το επόμενο βήμα θα είναι η προώθηση στρατηγικών υποδομών όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα, τα οποία έχουν ζωτική σημασία για τη διευκόλυνση της διείσδυσης του αμερικανικού LNG στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί εντατικά το πρότζεκτ του αγωγού EastMed, τη στιγμή που πρόσφατα ολοκληρώθηκε το ελληνικό τμήμα του ΤΑΡ, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται ο IGB.
«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε όλα αυτά τα πρότζεκτ, τα οποία ενισχύουν τη διαφοροποίηση των οδεύσεων και των πηγών φυσικού αερίου, όπως και την ασφάλεια τροφοδοσίας τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιαανατολικής Ευρώπης», τόνισε.

Εκσυγχρονισμός του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, αναγκαίες είναι επίσης οι επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων ηλεκτρισμού, η οποία είναι κατ’ αρχάς απαραίτητη για να «ξεκλειδώσουν» οι τεράστιες δυνατότητες της χώρας για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.
Ο εκσυγχρονισμός του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, για την επίτευξη του οποίου προωθείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Στα δίκτυα αερίου και ρεύματος αναμένεται να επενδυθούν περί τα 13,4 δισ. ευρώ έως το 2030, καθώς είναι απαραίτητο η ψηφιοποίηση, η ανάπτυξη και η επέκταση των δικτύων.
«Τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης