Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

O πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης καταγγέλλει τον Ερντογάν - NAVTEX της Τουρκίας για περιοχή ανατολικά της Κρήτης

O πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης καταγγέλλει τον Ερντογάν - NAVTEX της Τουρκίας για περιοχή ανατολικά της Κρήτης
Mέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζουν τη διπλωματική αντεπίθεση, προκειμένου να ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας κλιμακώνει η Τουρκία, με φόντο τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες και παρά τις προειδοποιήσεις από την Αθήνα και τη διεθνή κοινότητα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης καταγγέλλει με επιστολή του στον ΟΗΕ τη συμφωνία που υπέγραψε η - παράνομη» όπως τη χαρακτηρίζει - κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.
«Βρισκόμαστε ενώπιον παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης» από τους Τούρκους, καταγγέλλει ο Aguila Saleh Eissa.
Ο πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει ότι η Αγκυρα παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία επιβλήθηκε εμπάργκο όπλων.
Λίγες ημέρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, ο Eissa δηλώνει με την επιστολή του προς τον ΟΗΕ ότι η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αναγνωρίζει ούτε τη συμφωνία, ούτε τη δυνατότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης να συνάπτει τέτοιου είδους συμφωνίες στο όνομα της Λιβύης.

«Βροχή» οι Navtex από την Τουρκία

Τελευταία πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας αποτελεί η νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), με την οποία η Τουρκία "κλειδώνει" θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης για άσκηση με πραγματικά πυρά, κίνηση η οποία εξυπηρετεί το αφήγημα της κοινής ΑΟΖ με τη Λιβύη και δείχνει τις προθέσεις της.
Πρόκειται για τη Navtex 1468/19, σύμφωνα με το Militaire.gr.
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το philenews, σύμφωνα με τη Navtex 1465/19, η Τουρκία σχεδιάζει τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά αύριο Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία θεωρεί παράνομη τη δέσμευση της περιοχής για άσκηση από την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την ακυρωτική Navtex 1467/19,  με την οποία αναφέρει ότι η ελληνική Navtex HA46-663/19 -για ασκήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου στις 19 Δεκεμβρίου- μεταδόθηκε από "μη εξουσιοδοτημένο σταθμό".

Στο κόκκινο η προκλητικότητα της Τουρκίας - Διπλωματικό τείχος υψώνει η Αθήνα


Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Akar έκανε λόγο για «δίκαιη μοιρασιά του πλούτου», προβάλλοντας ευθέως την απαίτηση της Άγκυρας για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι αναφορές για την πρόθεση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης.
Υπό αυτό το πρίσμα, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζουν τη διπλωματική αντεπίθεση, προκειμένου να ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Προς αυτή την κατεύθυνση εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους αναφορικά με τα δύο μέτωπα που κρατά ανοιχτά η Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τις μεταναστευτικής ροές.
Επιδίωξη της Αθήνας, είναι από τη μία πλευρά, να ενισχυθούν τα διεθνή ερείσματα της χώρας και από την άλλη, να επιτευχθεί η διπλωματική απομόνωση της γείτονος.
Επιπροσθέτως η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει αρραγές μέτωπο συνεννόησης στο εσωτερικό ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση.
Το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση της απέλασης του Λιβυου πρεσβη από την Ελλάδα που εκφράζει το καθεστώς Φαγεζ Αλ Σαρατζ, του οποίου η εξουσία είναι περιορισμένη.
Η επόμενη κίνηση είναι η πρόσκληση από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα προς τον πρόεδρο Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκιλα Σαλεχ, που πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ να επισκεφθεί την χώρα μας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον κ. Τασούλα.
Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με όσους περισσότερους από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί, προκειμένου να θέσει το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης καθως και το Μεταναστευτικό.
Αύριο Τρίτη 10/12 θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για τις ενέργειες της κυβέρνησης ενώ σήμερα Δευτέρα 9/12, στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Δένδιας, θα θέσει το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης στους Ευρωπαίους ομολόγους του καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019.
Στο μεταξύ, το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζεται και για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, στην αυγή του νέου έτους.
Ο πρωθυπουργός στις 7 Ιανουαρίου θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου και θα συναντηθεί με τον Donald Trump.
Στην εν λόγω συνάντηση αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες και βέβαια στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το θέμα των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζεται δημοσιώς με πολύ θερμά λόγια για τον Tayyip Erdogan, σε αντίθεση με τη στάση που τηρεί το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής.
Η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά και την δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Hulusi Akar κατά την επίσκεψη του στο αρχηγείο του Στρατού στην Άγκυρα ο οποίος υποστήριξε οτι "η συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έχει τεθεί ήδη σε ισχύ".
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός φέρεται να δήλωσε πως "το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο" συμπληρώνοντας ότι δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες, ούτε παραβιάζει τα δικαιώματα τους ή το διεθνές δίκαιο.
«Το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου.
 Εφόσον δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εμείς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε καμία διαφορετική απόφαση», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
Επίσης, ο Akar, αναφορικά με το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει σοβαρά τις απειλές κατά της συμμαχίας, αλλά αναμένει και από την πλευρά του το NΑΤΟ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι της Τουρκίας.
Συμπλήρωσε, ότι η τουρκική πλευρά εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες για τη βόρειο Συρία και περιμένει να πράξουν ανάλογα οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Σε σημερινές του δηλώσεις (9/12), ο Akar έκανε λόγο για αδυναμία της Αθήνας, αναφερόμενος στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu ο Akar είπε ότι η Τουρκία λαμβάνει «ως αδυναμία, ως ανεπάρκεια» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, ενώ υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Ο Akar υποστήριξε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων, ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους.
«Το να μη βρίσκεται η Τουρκία μέσα στα όποια σχέδια, δεν γίνεται, διότι είμαστε εγγυήτρια δύναμη.
Καλούμε όλες τις πλευρές στο τραπέζι, να λύσουμε το πρόβλημα» υπογράμμισε ο Akar, τονίζοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη προστατεύουν τα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Όπως είπε, το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό με την Τουρκία.
«Τα νότια σύνορά μας είναι τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ.
Για αυτό και το να προστατεύουμε τα νότια σύνορά μας είναι για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.
Οι επιδιώξεις μας για το ΝΑΤΟ είναι προς το εθνικό μας συμφέρον.
Δεν τίθεται ερώτημα στο αν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τις λογικές μας διεκδικήσεις» υποστήριξε ο Akar.

Πέτσας: Υπάρχει διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει πλοίο στην Κρήτη

Την θέση ότι υπάρχει διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός σε περίπτωση που η Τουρκία αποστείλει πλοίο στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν διανοείται κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας σε επίπεδο ενεργειών και σημείωσε ότι η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την ΕΕ.
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη».
«Ο διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει.
Σε αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων.
Δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος στο ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα ή την ανακήρυξη ΑΟΖ απάντησε ότι «εμείς σχεδιάζουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
Μιλώντας για τη Λιβύη είπε ότι «είναι σε μια δύσκολη κατάσταση το εσωτερικό της χώρας και αυτό ενδεχομένως να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία» τονίζοντας ότι είναι «ξεκάθαρη η καταδίκη από τις ΗΠΑ της τουρκικής προκλητικότητας».
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «θα υπάρξει επιστολή του υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ για το άκυρο μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας» εξηγώντας ότι η αποστολή του κειμένου από τουρκικής πλευράς «είναι μια γνωστοποίηση προς τον ΟΗΕ και γι' αυτό παίρνουμε τα μέτρα ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση από εμάς νομικά τεκμηριωμένη».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο κ. Πέτσας απάντησε «κρατούμε την πρωτοβουλία σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο».
«Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα το κάνουμε» είπε ο κ.Πέτσας.

Yeni Safak: Η Τουρκία αγοράζει και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο για χρήση στην Ανατ. Μεσόγειο

Η Τουρκία επιταχύνει τις προσπάθειές της για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak η οποία αναφέρει ότι οι κινήσεις της στρέφονται προς νορβηγικές εταιρείες από τις οποίες αγόρασε τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ».
To Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Yeni Safak, με τίτλο «Τρίτο γεωτρύπανο η νέα κίνηση», η Τουρκία ετοιμάζεται για την αγορά νέου γεωτρύπανου ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και κινήσεις για εκπαίδευση προσωπικού, σε εθνική βάση, που θα στελεχώσει το νέο πλωτό γεωτρύπανο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι σχεδιάζεται εθνική παραγωγή υλικού για τα γεωτρύπανα ώστε η Τουρκία να μην εξαρτάται από το εξωτερικό.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις και αντοχές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η σπουδή που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που έγινε όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (8/12/2019) ο Erdogan, επιβεβαιώνουν πως θα κινηθούν γρήγορα.
Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου.
Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως.
Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.
Η Άγκυρα, πέραν από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.

Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία για να υπογράψει τη συμφωνία

Προϊόν εκβιασμού από την Τουρκία προς την κυβέρνηση της Λιβύης χαρακτήρισε το κείμενο του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κενό περιεχομένου.
«Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτό «έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα», σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
«Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία εξαιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Haftar τις τελευταίες μέρες υπέγραψε το κείμενο.
Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα, η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου του».

Οι λόγοι για τους οποίους είναι άκυρη η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας

1. Οι δύο χώρες δεν έχουν γειτονικές ή αντικριστές ακτές, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για να συνάψουν συμφωνία καθώς παρεμβάλλεται η Κρήτη και ελληνικά νησιά

2. Πρόκειται για  "Μνημόνιο κατανόησης" όχι "συμφωνία οριοθέτησης", προκειμένου να μην απαιτείται κύρωση από το Λιβυκό κοινοβούλιο, άρα δεν μπορεί να έχει διεθνής ισχύ
3. «Αγνοείται» η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες της εξαφανίζεται το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει
4. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει συμφωνήσει και μάλιστα με επιστολή του ο προέδρου του στον ΟΗΕ ζητά να μην την αναγνωρίσει
5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη «Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας» που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ καθώς η Τουρκία δεν το έχει συνυπογράψει

Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα, οι συντεταγμένες αλλά και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο.

xartis1

xartis2

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης