Ενέργεια

Διακοψιμότητα: Επί θύραις υπουργική απόφαση για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας τον Ιανουάριο

Διακοψιμότητα: Επί θύραις υπουργική απόφαση για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας τον Ιανουάριο
Στόχος της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η τρέχουσα εγκριτική απόφαση της Κομισιόν έχει ισχύ έως τον Φεβρουάριο
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά η υπουργική απόφαση που θα δώσει τη δυνατότητα διενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ μιας ακόμη δημοπρασίας διακοπτόμενου φορτίου, εντός του Ιανουαρίου στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Κομισιόν Μηχανισμού η ισχύς του οποίου εκπνέει στις 6 Φεβρουαρίου του 2020.
Στόχος είναι να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση τα χρονικά περιθώρια που δίνει η ισχύουσα εγκριτική απόφαση της Κομισιόν, η οποία προέβλεπε την παράταση του παλαιού καθεστώτος της διακοψιμότητας ως τον Φεβρουάριο του 2020.
Η υπουργική απόφαση, που είχε εκδοθεί από τον προηγούμενο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την εφαρμογή του μέτρου, έφερε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Δημοπράτηση περί των 1030 MW για τις δύο υπηρεσίες

Προκειμένου να αξιοποιηθεί το δίμηνο έως την εκπνοή της ισχύος της απόφασης της Κομισιόν θα υπογραφεί εντός των ημερών υπουργική απόφαση, η οποία θα παρατείνει ως τις 6 Φεβρουαρίου 2020, την ισχύ της αρχικής απόφασης που λήγει στο τέλος του χρόνου.
Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να διεξάγει τον Ιανουάριο μία ακόμα δημοπρασία με το υφιστάμενο καθεστώς.
Υπολογίζεται ότι η δημοπρασία αυτή μπορεί να αφορά περί τα 600 MW στην υπηρεσία μακράς προειδοποίησης και τα 430 MW για την υπηρεσία άμεσης προειδοποίησης.

Προς κατάθεση αίτημα παράτασης της ισχύος του μέτρου

Η διακοψιμότητα είναι μέτρο που βοηθά την ενεργοβόρο βιομηχανία να περιορίσει  το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να διακόψει την ηλεκτροδότηση όποτε κρίνει απαραίτητο για την ευστάθεια ή την επάρκεια του συστήματος και σε αντάλλαγμα οι βιομηχανίες που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, αγοράζουν μία ποσότητα ηλεκτρισμού στην τιμή που διαμορφώνεται στις εκάστοτε δημοπρασίες.
Καθώς το μέτρο, που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ λήγει, το υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας, μετά και από τα σχετικά αιτήματα της ΕΒΙΚΕΝ, τον φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα στις Βρυξέλλες για την παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας για 2 ακόμα χρόνια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι  το σχετικό αίτημα, μαζί με το αίτημα για τον μηχανισμό ευελιξίας πρόκειται να κατατεθούν προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, εντός των επόμενων ημερών.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης