Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Οι δανειστές προτείνουν μέτρα 1,8 δισ. ευρώ άμεσα και 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018

Οι δανειστές προτείνουν μέτρα 1,8 δισ. ευρώ άμεσα και 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018
«Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι καλύτερο να κλείσουν πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από το Λονδίνο.
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες με στόχο να κλείσει η β΄αξιολόγηση, με τους θεσμούς να προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση το «σπάσιμο» του πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της την πρόταση των Ευρωπαίων και ΔΝΤ, οι οποίοι έχουν καταλήξει σε κοινή στάση έναντι της Ελλάδας για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. μέχρι το 2018 και τα υπόλοιπα μετά το 2018.
Ουσιαστικά "σπάει" το πακέτο των 3,6 δισ. σε δύο δέσμες του 1,8 δισ., η πρώτη να νομοθετηθεί άμεσα και η δεύτερη εν ευθέτω χρόνω.
Τα μέτρα αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Σημειώνεται ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες να "ξεπαγώσει" η αξιολόγηση.
Η κρίσιμη σύσκεψη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, υπό το βλέμμα του Jeroen Dijsselbloem θα ξεκινήσει στις 16:00.
Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο, σε ερώτηση της Deutsche Welle κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος St. Seibert  όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την καγκελάριο Merkel ή τον Schaeuble.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, «φόρμουλα» μέτρων για να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση που παραμένει μετέωρη αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές, με ορίζοντα το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Μετά την ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης που επιχείρησε το EuroWorking Group, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, δεν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους αλλά οι στόχοι για τα πλεονάσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες στην οποία εκτός του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών θα συμμετάσχουν: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επίτροπος Pierre Moscovici από την Κομισιόν, ο Klaus Regling από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο Benoit Coeuree της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο P. Thomsen εκ μέρους του ΔΝΤ.
Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν στο Reuters ότι θεσμοί και ΔΝΤ θα εμφανιστούν έναντι της Ελλάδας με κοινή στάση.
Στόχος της συνάντησης είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ όλων των μερών και πρωτίστως μεταξύ των ίδιων των δανειστών.
Οι θεσμοί αναμένεται να παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά το πλαίσιο των μέτρων που απαιτούνται για να «ξεπαγώσει» η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Η πρόταση περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα που ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα ληφθούν εάν η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους για το πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ) που ορίζει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε- σύμφωνα με πληροφορίες- και το EuroWorking Group, παρόλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.
Μάλιστα την Ελλάδα δεν εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αλλά ο σύμβουλος του Παναγιώτης Νικολαΐδης.
Ο κ. Χουλιαράκης προτίμησε να εμφανιστεί ως ομιλητής σε ακαδημαϊκή ομιλία στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, γεγονός που πυροδότησε πολιτική κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου στο EWG δεν υπήρξε πρόταση από την ελληνική πλευρά για το δημοσιονομικό «κόφτη» και τα μέτρα μετά το 2018.
Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
 Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
«Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι καλύτερο να κλείσουν πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το Λονδίνο.

Dijsselbloem: Δεν θα συζητήσουμε για το χρέος αλλά για τα πλεονάσματα

Οι σημερινές επαφές για την Ελλάδα δεν αφορούν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες.
Στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογράμμισε ο Dijsselbloem, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συζητήσεις για την β΄ αξιολόγηση δεν είναι επείγουσες.
Όσον αφορά τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.

Eυρωζώνη και ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση έναντι της Ελλάδας

Μια κοινή βάση μέτρων για να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση κλείδωσε σήμερα ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή του πρακτορείου Reuters, επισημαίνοντας ότι στόχος όλων των πλευρών είναι να υπάρξει έστω και μια τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η πρόταση αυτή, η οποία προφανώς περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, θα υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση εντός της ημέρας.
Ήδη νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα μια συνάντηση των βασικών παικτών στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες».
Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λίγα λεπτά αφού διέρρευσε ότι οι Θεσμοί συμφώνησαν σε κοινή πρόταση προς την Ελλάδα και η οποία θα κατατεθεί στην ελληνική πλευρά.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πηγή των Βρυξελλών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή (10/2/2017) συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους Θεσμούς.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης