Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 2,15-2,35 δισ. ευρώ η διασύνδεση Νοτίων και Δυτικών Κυκλάδων, Δωδεκανήσων και νησιών Βόρειου Αιγαίου

Στα 2,15-2,35 δισ. ευρώ η διασύνδεση Νοτίων και Δυτικών Κυκλάδων, Δωδεκανήσων και νησιών Βόρειου Αιγαίου
Ενεργειακά αυτόνομα θα παραμείνουν μόνο το Καστελόριζο, η Γαύδος και ο Άγιος Ευστράτιος
Δημοσιεύτηκε σήμερα (6/12) στη Διαύγεια η απόφαση της ΡΑΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου (με εξαίρεση το Καστελόριζο, τη Γαύδο και τον Άγιο Ευστράτιο) , που αυτή την στιγμή αποτελούν αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα.
Όπως είχε γράψει το WEN στις 12/9/2019, η απόφαση βασίστηκε στα πορίσματα της Επιτροπής που είχε συσταθεί για το βέλτιστο τρόπο ηλεκτροδότησής τους για την περίοδο 2025 – 2050, σύμφωνα με τα οποία σε όλες τις περιπτώσεις η σύνδεση με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό υπερέχει τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης.
Σύμφωνα με τα πορίσματα, το κόστος των απαραίτητων διασυνδέσεων για την άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» των νησιών εκτιμάται στα 2,15-2,35 δισ ευρώ. Επίσης, και για τα τρία νησιωτικά συμπλέγματα, η διασύνδεση είναι οικονομικότερη συγκριτικά με την μετατροπή των υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο. 


Επιπλέον όφελος η διείσδυση των ΑΠΕ

Παράλληλα, η σύνδεση με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα παρουσιάζει γενικότερα πλεονεκτήματα, όπως είναι η δυνατότητα αξιοποίησης του πλούσιου δυναμικού ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων του Αιγαίου, χωρίς τους υφιστάμενους τεχνικούς περιορισμούς από πλευράς τοπικών ηλεκτρικών δικτύων, αλλά και η συνεπαγόμενη συμβολή στην επίτευξη των ενεργειακών δεσμευτικών στόχων της χώρας σε ότι αφορά στην ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ και στη μείωση των εκπομπών CO2.
Μάλιστα, στα συμπεράσματα των πορισμάτων δεν ελήφθη υπόψη η μελλοντική προσθήκη σημαντικής ισχύος ΑΠΕ στα εν λόγω νησιά, καθώς και η αναμενόμενη αύξηση στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, παράγοντες που ενδεχομένως, μακροπρόθεσμα, να ενισχύσουν περαιτέρω το οικονομικό όφελος υπέρ της διασυνδεδεμένης λειτουργίας των νησιών αυτών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, σε σχέση με την αυτόνομη ανάπτυξή τους ως ΜΔΝ.

Μειονεκτήματα του φυσικού αερίου

Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η λύση του φυσικού αερίου είναι μεν χαμηλότερου κόστους και περιβαλλοντικά φιλικότερη, σε σχέση με το πετρέλαιο, ωστόσο, συνδέεται με αυξημένα κόστη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, καθώς και με δυσκολίες ανάπτυξης των υποδομών που απαιτούνται σε κατάλληλους χώρους, ώστε να επιτρέπεται η διανομή του καυσίμου σε μικρές αυτόνομες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως είναι αυτές των υπό εξέταση νησιωτικών συστημάτων.
Αναλυτικότερα, με βάση την μελέτη για τις νότιες και δυτικές Κυκλάδες, η διασύνδεσή τους με το Ηπειρωτικό Σύστημα εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 400 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα νησιά Ν. Αιγαίου (δηλαδή τα αυτόνομα Ηλεκτρικά Συστήματα Ρόδου, Κω – Καλύμνου, Καρπάθου, Πάτμου, Σύμης και Αρκιών) το συνολικό κόστος των απαιτούμενων διασυνδέσεων Μέσης και Υψηλής Τάσης, εκτιμάται στα 900 εκατ. έως 1 δισ., ανάλογα με το σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά των διασυνδέσεων που θα επιλεγούν.
Τέλος, για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών του Ν. Αιγαίου το επενδυτικό κόστος κυμαίνεται μεταξύ 850 και 950 εκατ. ευρώ. Οι διασυνδέσεις αυτές αφορούν τα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα της Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Αγαθονησίου αλλά και της Σκύρου.
Σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα, στην περίπτωση του Αγ. Ευστρατίου, κρίθηκε ως ευνοϊκότερη λύση η αυτόνομη ανάπτυξή του.
 
Αναλυτικά το σχέδιο διασυνδέσεων των τριών νησιωτικών συμπλεγμάτων

3056

Ενεργειακά αυτόνομα θα παραμείνουν μόνο το Καστελόριζο, η Γαύδος και ο Άγιος Ευστράτιος, καθώς η Επιτροπή έκρινε ότι σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, η διασύνδεση δεν αποτελεί την βέλτιστη λύση.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης