Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ με την Τουρκία

Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ με την Τουρκία
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας «να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί»
Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ως κύριο στόχο να ασκήσει πίεση προς την κατεύθυνση της Άγκυρας για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της Χάγης προέκυψε μετά την άρνηση της Τουρκίας να παρακαθήσει σε συνομιλίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Γι’ αυτό και απευθύνθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα μέσα από ρηματική διακοίνωση για να προσφύγουν από κοινού οι δύο χώρες στη Χάγη για να βρεθεί λύση στο μεταξύ τους ζήτημα για τις ΑΟΖ. Η τουρκική άρνηση να δεχθεί τη ρηματική διακοίνωση οδηγεί την κυπριακή κυβέρνηση στο να προχωρήσει μονομερώς προς το Διεθνές Δικαστήριο ελπίζοντας σε μια απόφαση η οποία θα αναγκάζει την Τουρκία να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος χθες στο θέμα της προσφυγής στη Χάγη, είπε ότι η ΚΔ θέλει να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα: «Στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει». Σημείωσε ότι βεβαίως, «υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».
Στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του 7ου Ενεργειακού Συμποσίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε παράνομη την υπογραφή του μνημονίου για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. Αναφέρθηκε στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, ενέργειες που, όπως είπε, δεν συμβάλλουν προς τον στόχο αυτό, σημειώνοντας πως οι ενέργειες αυτές δεν αφορούν μόνο τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την πρόσφατη καταδικαστέα υπογραφή «ενός αμφιβόλου νομιμότητας μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, σε μια απόπειρα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, με βάση το τουρκικό διεθνές δίκαιο». Πρόκειται, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για «μια έκδηλα παράνομη ενέργεια, η οποία παραγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα παρακτίων κρατών και πάλι σε πλήρη αντίθεση με το δίκαιο της θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας «να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε ακόμη τη σημασία των συνεργασιών αλλά και των συμφωνιών καθορισμού των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης