Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΔΕΗ: Μarket maker στην προθεσμιακή αγορά σε συνεργασία με τραπεζικό ίδρυμα

ΔΕΗ: Μarket maker στην προθεσμιακή αγορά σε συνεργασία με τραπεζικό ίδρυμα
Μεγαλύτερη εξοικείωση με το συγκεκριμένο είδος αγοράς έχουν επί του παρόντος κυρίως οι μικροί προμηθευτές ενέργειας και οι traders, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη σε άλλες αγορές της Ευρώπης
Η ΔΕΗ θα είναι ο market maker της προθεσμιακής αγοράς  χρηματοοικονομικών προϊόντων ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.
Πρόκειται για την αγορά μέσω της οποίας θα αντικατασταθούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ που καταργήθηκαν με νομοθετική ρύθμιση.
Μια κίνηση της κυβέρνησης που αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αναμένει εντός του Ιανουαρίου τις ελληνικές προτάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και βεβαίως τη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ τόσο στην λιανική αγορά όσο και στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει ήδη ετοιμάσει την πλατφόρμα για τη λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς και μάλιστα την Τρίτη πραγματοποίησε ημερίδα για τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τα πληροφοριακά συστήματα της νέας αγοράς.

Πλαφόν συμμετοχής για τη ΔΕΗ

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει «κλειδώσει» ο ρόλος της ΔΕΗ ως market maker, δηλαδή του παίκτη της αγοράς που θα ορίζει τις ανώτατες και της κατώτατες τιμές αγοράς και πώλησης. Εντός των περιθωρίων αυτών θα γίνονται οι αγοραπωλησίες από τους υπόλοιπους παίκτες.
Δικαίωμα συμμετοχής στην αγορά (δηλαδή δικαίωμα αγοραπωλησιών) θα έχει και η ΔΕΗ αλλά για το 70% των ημερών που θα γίνονται συναλλαγές.
Με δεδομένο ωστόσο ότι η ΔΕΗ επί του παρόντος τουλάχιστον δεν διαθέτει έμπειρα στελέχη στο trading χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως αυτά που θα διαπραγματεύονται στην προθεσμιακή αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σε πρώτη φάση θα συνάψει συνεργασία με τραπεζικό ίδρυμα το οποίο θα αναλάβει το trading.   
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της, η προθεσμιακή αγορά δεν αναμένεται να έχει μεγάλη ρευστότητα καθώς οι εγχώριοι παίκτες στην πλειονότητα τους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση.

Εργαλείο διαμόρφωσης μίγματος τιμών

Όπως αναφέρουν παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να ξεπεραστεί η αρχική αμηχανία που θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει, ενώ όλα δείχνουν ότι οι προσδοκίες ειδικά της βιομηχανίας να εξασφαλίσει μέσω της συγκεκριμένης αγοράς χαμηλό ενεργειακό κόστος είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.
Όσο δε για τους μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες η προθεσμιακή αγορά θα είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο διαμόρφωσης μίγματος τιμών.
Μεγαλύτερη εξοικείωση με το συγκεκριμένο είδος αγοράς έχουν επί του παρόντος μόνο οι μικροί προμηθευτές ενέργειας και οι traders οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη σε άλλες αγορές της Ευρώπης και θα θελήσουν να είναι παρόντες και την ελληνική αγορά.    
Πάντως καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της ρευστότητας της προθεσμιακής αγοράς θεωρείται η σταδιακή εξάντληση των ποσοτήτων ενέργειας που έχουν προμηθευτεί οι παίκτες της αγοράς μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης