Φυσικό Αέριο

Έως και 45% πάνω οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα αν σταματήσει η ροή από την Ουκρανία – Ποια σενάρια εξετάζει το EWI

Έως και 45% πάνω οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα αν σταματήσει η ροή από την Ουκρανία – Ποια σενάρια εξετάζει το EWI
Ο εφοδιασμός της ΕΕ με φυσικό αέριο εξασφαλίζεται ακόμη και αν Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφωνήσουν
Αύξηση έως και 45% θα παρουσιάσουν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε περίπτωση που διακοπεί η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας σύμφωνα με τα σενάρια που μελετά το Institute of Energy Economics στη Κολωνία σχετικά με την εξέλιξη των συνομιλίων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το φυσικό αέριο αυτό το χειμώνα, ακόμα κι αν δεν ολοκληρωθεί νέα συμφωνία για παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας όταν η υπάρχουσα συμφωνία λήξει στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύει το Reuters την Τετάρτη 4/11/2019.
"Η προμήθεια φυσικού αερίου για το χειμώνα είναι ασφαλής, ακόμη και αν οι συνομιλίες για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη αποτύχουν", ανέφερε η μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ενέργειας (Institute of Energy Economics / EWI) στην Κολωνία.
Σύμφωνα με την μελέτη οι τιμές του γερμανικού αερίου θα μπορούσαν να σημειώσουν μικρή αύξηση αλλά δεν θα υπήρχαν διαταραχές στις παραδόσεις.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν πλήρεις, οι τιμές ήταν σε πολυετή εποχιακά χαμηλά λόγω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς και η διασύνδεση ήταν πολύ καλύτερη από ό, τι πριν από 10 χρόνια, όταν η Ρωσία και η Ουκρανία διαφωνούσαν για τις τιμές και τις πληρωμές.
 
Απεύχεται η Μόσχα έναν "πόλεμο αερίου"

Η Μόσχα λέει ότι δεν θέλει έναν "πόλεμο αερίου" με την Ουκρανία, όπως αυτό το 2009, το οποίο οδήγησε σε διαταραχές του εφοδιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πριν από την υπογραφή της ισχύουσας συμφωνίας.

Η συμφωνία, η οποία καλύπτει την προσφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διαμετακόμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και οι συνομιλίες για αντικατάσταση περιπλέκονται από θέματα όπως η διαδικασία διαιτησίας και η προσάρτηση της Κριμαία στην Ρωσία το 2014.
Η διακοπή της διαμετακόμισης στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ κατά 6,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το μήνα, σύμφωνα με ένα σενάριο του EWI.
Η υπόγεια αποθήκευση θα παράσχει το υπόλοιπο 83% του ελλείμματος και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (
LNG) το υπόλοιπο.
Αυτό θα ωθήσει τις γερμανικές τιμές κατά 5% πάνω και εκείνες στην Ελλάδα κατά 45% καθώς η χώρα είναι απομονωμένη από το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.
Ένα σενάριο κρύου καιρού στην Ευρώπη πάνω στη διαταραχή της προσφοράς θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές λίγο υψηλότερα, σύμφωνα με τα σενάρια της EWI.
Παράλληλα σημειώνεται ότι τρεις μήνες προμηθειών είναι επίσης ασφαλείς, σε περίπτωση που η κρίση μετατοπιστεί μέχρι το Μάρτιο, το επίσημο τέλος της χειμερινής περιόδου για την αγορά φυσικού αερίου.

Πολύς δρόμος ακόμη

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι τριμερείς συνομιλίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη αν οι εμπλεκόμενες εταιρείες, η ρωσική Gazprom και η ουκρανική Naftogaz, ήταν έτοιμες. Η Naftogaz είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Ουκρανός ομόλογός του, Volodymyr Zelenskiy, θα μπορούσαν να συζητήσουν οποιαδήποτε προβληματικά ζητήματα όταν συναντηθούν τη Δευτέρα στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Το 2011, ο αγωγός Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα άρχισε να εκφορτώνει μέχρι και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη Γερμανία, παρακάμπτοντας ήδη την Ουκρανία, ενώ ένας ακόμη αγωγός, ο Nord Stream 2, πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί γύρω στα μέσα του 2020, διπλασιάζοντας την ικανότητα.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης