Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Με «ανοιχτά χαρτιά» ο Μητσοτάκης στην κρίσιμη συνάντηση με Erdogan

Με «ανοιχτά χαρτιά» ο Μητσοτάκης στην κρίσιμη συνάντηση με Erdogan
Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών από την συνάντηση Μητσοτάκη και Erdogan στο Λονδίνο
Upd Σε εξέλιξη είναι εδώ και λίγα λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΤουρκίαςRecep Tayyip Erdoğa.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ , στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2019
στις 16:30 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, παρουσία αντιπροσώπων.
Ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές, με το ΝΑΤΟ να τηρεί παραδοσιακά ουδέτερη στάση και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donal Trump να αβαντάρει τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Στο πλευρό του κ.Μητσοτάκη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, δίπλα του θα καθίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Ο Recep Tayyip Erdoğan, θα έχει στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar αλλά και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kaleem.
Το τετ α τετ των δύο ηγετών θα διεξαχθεί μέσα στο βαρύ κλίμα που διαμορφώνουν οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι προσέρχεται στη συνάντηση με ανοιχτά χαρτιά.
«Θα θέσω στον πρόεδρο Erdogan όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.
Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Τα καυτά θέματα που αναμένεται να ανοίξουν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdoğan είναι το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
«Εμείς διεθνοποιούμε το ζήτημα και ζητούμε στήριξη από τους εταίρους μας και στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις όταν ένα μέλος της συμμαχίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».
Με ικανοποίηση πάντως είδαν στην κυβέρνηση και την ανακοίνωση του State Department η οποία είναι σε αποκλιση με τις απόψεις του Donald Trump.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει μη χρήσιμη και προκλητική την ενέργεια της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη να υπογράψουν ένα μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Αυτό το προκλητικό μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, όπως επισημαίνεται στη γραπτή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω μιας λύσης που θα προέλθει έπειτα από διαπραγμάτευση.
Μένει να δούμε, αν στην ίδια γραμμή πλεύσης θα κινηθεί και ο Donald Trump ο οποίος σήμερα, έχει ένα γεύμα εργασίας με οχτώ ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναμφισβήτητα είναι μια δύσκολη καμπή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά είναι μια εκτόνωση της κρίσης.
Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές πάντως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βρεθεί και σε χειρότερο σημείο.
Πάντα όμως, μια συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών συνέβαλε καταλυτικά στην αποφόρτιση της έντασης έστω και προσωρινά.
Το αν θα συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά θα το δούμε τους πρώτους μήνες της νέας δεκαετίας.

Πέτσας: Στοίχημα της συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan να εξομαλύνουμε το κλίμα

Την θέση ότι το στοίχημα της σημερινής συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Rejep Tayip Erdogan είναι να εξομαλυνθεί το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως είναι δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας είπε πως ήταν η πολιτική της Ελλάδας που οδήγησε την Άγκυρα να ζητήσει τη συνάντηση.
«Προσπαθήσαμε σε όλες τις πολιτικές επαφές μας να αναδείξουμε ότι είναι άκυρη η συμφωνία» είπε ο κ.Πέτσας αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Νέα Υόρκη, κατά την οποία, όπως είπε, είχε θετική έκβαση το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ έμειναν ανοιχτά τα άλλα δύο, το μεταναστευτικό και η ανατολική Μεσόγειος, «στα οποία είχαμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση».
«Το στοίχημα της σημερινής συνάντησης είναι να εξομαλύνουμε το κλίμα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη» λόγω της βεβαιότητας ότι, «έχουν απαντηθεί όλα και δε γίνεται να εξαφανίσει έτσι να νησιά από τον χάρτη».
«Το θέμα είναι αν θα απομονωθεί η Τουρκία», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως «το ζήτημα είναι τι αξιώνει παράνομα μια περιοχή και πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες χώρες».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ξεκαθάρισε πως δε θέλει να κάνει εικασίες και υπογράμμισε ότι, «είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας».
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα την εθνική μας κυριαρχία», σημείωσε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην τουρκική προκλητικότητα, θεώρησε ότι είναι «δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας».
Όσο αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κ.Πέτσας εξήγησε ότι, «αν χρειαστεί, θα γίνει», σημειώνοντας πως «συγκλήσεις συνδέονται με δραματοποίηση» και διαβεβαίωσε πως «αν υπάρξει κάτι καινούριο για να προσθέσουμε σε αυτά που ήδη ξέρουμε», θα γίνει ανάλογη ενημέρωση.
«Θα υπάρξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, σε όποιο επίπεδο κριθεί απαραίτητο», είπε ο κ.Πέτσας.

Αποστολάκης: Δεν μπορεί η Τουρκία να αλωνίζει άλλο – Να σταματήσει η Ελλάδα να είναι φοβική

Την θέση ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αλωνίζει άλλο και ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική απέναντι στους Τούρκους διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Η κατάσταση απαιτεί ψύχραιμες και λογικές ενέργειες, δεν θέλει πανικό γιατί έχουν δημιουργηθεί κάποιες καταστάσεις που πρέπει να έχουν τον ανάλογο χειρισμό.
Θέλει σοβαρότητα και ψυχραιμία.
Ο γείτονας, ο Τούρκος, πλέον δεν ελέγχεται, δεν υπακούει σε καμία λογική, ούτε σε Διεθνές Δίκαιο, ούτε σε Συνθήκες.
Τα μόνα που καταλαβαίνει είναι η πίεση από αυτούς που μπορούν να την ασκήσουν.
Σήμερα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Erdogan δεν ξέρω τι θα βγάλει.
Γενικώς οι συναντήσεις και η επικοινωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση...
Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να γίνονται συναντήσεις...
Οι επαφές και οι επικοινωνίες ανοίγουν διαύλους και αυξάνουν τις πιθανότητες να προκύψει κάποια συνεννόηση.
Όσα προβλήματα και να έχουμε, εγώ νομίζω ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί, αλλιώς το να κλεινόμαστε στο καβούκι μας και να κάνουμε δηλώσεις σε τρίτους και οι άλλοι το ίδιο, δεν βγαίνει άκρη» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Αποστολάκης.
Ερωτηθείς για το ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στον Erdogan ο κ.Αποστολάκης είπε ότι ο κ.Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πει.
«Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από όλους.
Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αλωνίζει άλλο.
Εμείς ωστόσο είμαστε εκείνοι που υφιστάμεθα όλη αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» τόνισε ο κ.Αποστολάκης, ο οποίος ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΝΑΤΟ και του προέδρου των ΗΠΑ, απάντησε αρνητικά.
«Όλοι αυτοί υποστηρίζουν την Τουρκία γιατί έχουν περισσότερα συμφέροντα να είναι κοντά στην Τουρκία.
Εμείς, από την άλλη μεριά, σαν κράτος πρέπει να κάνουμε και κάποιες κινήσεις, τώρα αρχίζουν να τίθενται διάφορα θέματα όπως η υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία, αύξηση της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια.
Πρέπει να είμαστε ισχυροί από πλευράς εθνικής άμυνας
Μην με προκαλείτε να πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει από κανέναν τίποτα...
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική απέναντι στους Τούρκους και να κάνει αυτό που πρέπει.
Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τους προϋπολογισμούς που διαθέτει η Τουρκία, ούτε το μέγεθος της Τουρκίας, ούτε και τις ίδιες προοπτικές.
Η ανατολική Μεσόγειος είναι σε μία πάρα πολύ παράξενη κατάσταση.
Στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο γιατί είναι ένα κράτος το οποίο έχει δείξει συνέπεια, σταθερότητα, είναι ένα δημοκρατικό κράτος, έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους, επομένως είναι ένας πόλος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Η Ελλάδα πρέπει να ανήκει σε κάποιους συνασπισμούς και σε κάποιες ομάδες για να μπορεί να υποστηρίζεται και να είναι ισχυρή.
Με αυτή τη λογική έχουμε μπει και στο ΝΑΤΟ και όσα χρόνια είμαστε, είμαστε συνεπείς, κάνουμε ό,τι χρειάζεται.
Έχω απογοητευτεί από το ΝΑΤΟ μέχρι τώρα.
Δηλαδή, όπου υπάρχει θέμα το ΝΑΤΟ τηρεί ίσες αποστάσεις» είπε ο κ.Αποστολάκης.

Μπακογιάννη (ΝΔ): Ο Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομα τους στον Erdogan – Δεν περιμένω κάτι θεαματικό

Την θέση ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομα τους στη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα Τετάρτη 4/12 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκτίμησε ότι η συνάντηση θα «χαρακτηριστεί από καθαρές κουβέντες».
«Έχω την αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Πρέπει να ξέρει ο Ερντογάν τη θέση της Ελλάδας, ξεκάθαρα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Μπακογιάννη, η οποία πάντως υποστήριξε ότι δεν περιμένει να προκύψει κάτι θεαματικό.
«Περιμένω μια ουσιαστική συζήτηση.
Ο ένας πρέπει να ξέρει τον άλλον.
Τον Ερντογάν τον ξέρω 20 χρόνια.
Έχω δει όλη του την πορεία.
Όσο πιο καθαρά του μιλήσεις, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα.
Θα μιλήσει κι αυτός καθαρά.
Θα καταλάβει ο Ερντογάν γρήγορα.
Οι Τούρκοι πάνε στο μάξιμουμ και μετά προσαρμόζονται σε μια πραγματικότητα.
Στο τέλος, κάτι παραπάνω τους μένει.
Αλλά για πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει ανοικτά τόσα μέτωπα;» τόνισε η κα.Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε και στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
«Δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας.
Έχουμε δεδικασμένα.
Είναι βέβαιο ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
Και υπάρχει η Κρήτη και είναι... αστακός.
Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για μας και για τους συμμάχους μας.
Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς» υποστήριξε η κα.Μπακογιάννη, αναφέροντας πως από το ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά.

Ο προκλητικός χάρτης με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά χωρικά ύδατα της Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη


Τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την λεγόμενη «συμφωνία» της με τα κατεχόμενα το 2011 και τη πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη παρουσίασε πρόσφατα με σχετική ανάρτηση του στο twitter ο Cagatay Erciyes, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με την «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

H Τουρκία με τους προκλητικούς χάρτες προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο

Image

Τι προηγήθηκε

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί κυρίως μετά την εμπρηστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες και τη δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων.
Χαρακτηριστικά της στάσης που τηρεί η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας σύμφωνα τα οποία οι τουρκικές παραβιάσεις στα εθνικά χωρικά ύδατα έχουν αυξηθεί κατά 1.000% την τελευταία τριετία.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΝ, Νίκολος Τσούνης, διεμήνυσε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί παραβίαση της υφαλοκρηπίδας, ενώ πλέον ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε η είδηση ότι αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας και με πρωτοβουλία της Αθήνας, οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εντός του μηνός στην Αθήνα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο ξεκαθάρισαν πως ο σχεδιασμός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία, θα συνεχιστεί κανονικά και ότι οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, θα πραγματοποιηθούν κανονικά εντός Δεκεμβρίου 2019.
Η σύγχυση προκλήθηκε όταν πληροφορίες που προήλθαν από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκαναν λόγο για αναστολή των ΜΟΕ ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα μέσα στο μήνα, μετα τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών και δη την μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη.

Anadolu: Ελληνικά νησιά και μέρος της Κύπρου δεν έχουν... υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ!

Ακόμη και την πιο γόνιμη φαντασία ξεπερνούν οι τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρακτορείο Anadolu σε δημοσίευμά του να αναφέρει, μάλιστα, ότι βάσει εκτίμησης πηγής του τουρκικού ΥΠΕΞ στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα.
Μάλιστα η εν λόγω πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η παραπάνω αξίωση βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και είναι βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης.
Υποστηρίζει ακόμη ότι με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
Υποστηρίζει ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφεραν στο Anadolu ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο «ηπειρωτικό έδαφος».
Μάλιστα η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Αναφέρει ακόμη ότι ο βασικός όρος στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η αρχή της «ίσης κατανομής».
«Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», αναφέρει η ίδια πηγή.
Οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρουν στο Ανατολού ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τις οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.
Σχετικά με τον χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι σε αυτόν ορίζεται ότι η  περιοχή δεν πρέπει να δοθεί στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου άλλη περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας πέραν των χωρικών τους υδάτων.
Σύμφωνα με το Anadolu, με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μπορεί να μην λύνονται εντελώς όλες οι διαμάχες αλλά η Τουρκία έχει ένα σημαντικό κέρδος από την άποψη της στήριξης των δικών της νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων.
Image

Stoltenberg: Βρείτε τα μόνοι σας  


Ίσες αποστάσεις επιλέγει να κρατήσει το ΝΑΤΟ στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν φτάσει στο «κόκκινο» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, έστειλε το μήνυμα τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να λύσουν μόνες τις διαφορές τους.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή παραδέχθηκε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν θέμα που προκαλεί αμηχανία στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης.
«Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δυο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δυο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια», είπε.
«Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων» τόνισε.
Για τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ ο Jens Stoltenberg υπογράμμισε ότι ένας από τους λόγους που έχει επιτύχει η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ότι «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν».
«Δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορο το ΝΑΤΟ»
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Ν.Δ. είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της.
Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας».

Το μήνυμα ΓΕΝ στην Τουρκία

Σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας απηύθυνε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Νικόλαος Τσούνης.
«Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε την παραβίαση της» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ έκανε λόγο για σταθερή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΗΠΑ-Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και όχι χρήσιμο το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης

"Προκλητικό" χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
"Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική" αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών.
Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε "όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή".
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι "αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης".

Παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε ο Δένδιας

Να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών, ζήτησε από την ΕΕ για τα μνημόνια κατανόησης Λιβύης-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Josep Borrell, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο Borrell θα κάνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εστιάζοντας στη συνάντηση, είπε πως ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Sarraj, ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Λιβύης.
«Του έκανα μία αναλυτική ενημέρωση και του εξήγησα γιατί αυτά τα memoranda, και μόνο με την ύπαρξή τους, αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και «χωρίς να διανοείται ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επισήμανε ότι το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της και προσέθεσε πως δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της.
«Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν συντρέχουν προϋποθέσεις για να αρχίσει ξαφνικά πάλι μία συζήτηση για να ξαναπάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Μην επεκτείνουμε τόσο πολύ τη συζήτηση, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να συζητήσουμε οτιδήποτε τέτοιο».
Επανερχόμενος στη συνάντηση με τον Borrell, ο κ. Δένδιας είπε πως το κλίμα είναι πάντοτε εγκάρδιο και συμπλήρωσε: «Είναι ένας γνωστός μας για πολλά χρόνια, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας μέχρι χθες, κατά συνέπεια δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω, και πρέπει να πω ότι εκδήλωσε και τη χαρά του που είμαι ο πρώτος ξένος επίσημος τον οποίο δέχεται με τη νέα του ιδιότητα».

Παράθυρο για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει παράθυρο για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία.
«Είμαστε σε μια φάση που η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες.
Επομένως πρέπει να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής ότι η Τουρκία σταματάει τις προκλήσεις για να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο αίτημα της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Σε ερώτηση για τις θέσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, και τη συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διεθνοποιεί το θέμα, ζητά τη στήριξη των εταίρων της Ελλάδας και «επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις όταν ένα μέλος της συμμαχίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε χθες τα πολιτικά κόμματα για το θέμα με τη Λιβύη.
«Κάθε φορά η κυβέρνηση θα εξετάζει το επίπεδο ενημέρωσης που απαιτείται για το θέμα, καθώς το θέμα είναι εθνικό και απαιτείται η στήριξη όλων των κομμάτων» είπε και συμπλήρωσε ότι «η τοποθέτηση της ΕΕ χθες ήταν ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτική των ελληνικών θέσεων».
Ο κ. Πέτσας διεμήνυσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.
Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».
Όσον αφορά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «στην προηγούμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μας απασχόλησαν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και οι ευρύτερες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προφανώς αυτά θα ξανασυζητηθούν.
Δεν έχουν τεθεί άλλα θέματα στην ατζέντα».

Η στρατηγική της Αθήνας

Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση και επισημαίνει, ότι οι θέσεις της είναι ξεκάθαρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση τονίζει ότι η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα, δεν μπορεί να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, τα οποία, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.
Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.
Επίσης στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας επισκέφθηκε την Αίγυπτο (1/12/2019) και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις καθώς και ότι στο ΥΠΕΞ κλήθηκε (29/11) και ο πρέσβης της Λιβύης από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει άμεσα, το περιεχόμενο του μνημονίου ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.
Ταυτόχρονα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Federica Mogherini, για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Κοινό συμφέρον Ελλάδα και ΗΠΑ να παραμείνει η Τουρκία δεμένη στη Δύση

Την θέση ότι είναι προς το κοινό συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ η Τουρκία να παραμείνει δεμένη με τη Δύση διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση.
Δεμένη με τη Δύση, δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία.
Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις.
Τέλος θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο» υπογράμμισε ο Pyatt, αναφέροντας πως κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.
«Αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ, ο οποίος στάθηκε και στην πρόσκληση του κ.Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για τις 7 Ιανουαρίου.
«Θα ήθελα να δώσω έμφαση στην μεγάλη σημασία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου και την φανταστική ευκαιρία που προσφέρει για αναδειχτεί το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και για την αμερικανική δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Αλλά και για να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ τη δέσμευσή τους στο όραμα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Μια χώρα που είναι εποικοδομητικός “παίκτης” σε μια ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.
Μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί μας και μια χώρα που μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία κινείται και πάλι προς τα εμπρός σε οικονομικό επίπεδο, με έναν τρόπο που είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για τις ΗΠΑ» τόνισε ο Pyatt.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης