Διεθνή

«Πάγος» στις διαπραγματεύσεις - Κίνα: Δεν υπάρχει προθεσμία για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

tags :
«Πάγος» στις διαπραγματεύσεις - Κίνα: Δεν υπάρχει προθεσμία για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ
Αρχικά ΗΠΑ και Κίνα χαμήλωναν τον πήχη των προσδοκιών δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ή προθεσμία για την εμπορική συμφωνία
«Πάγος» φαίνεται πως μπαίνει στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.
Σήμερα και η Κίνα χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών να κάνει μια δήλωση που υποδηλώνει ότι μάλλον τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν τουλάχιστον έως τις προεδρικές εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020.
«Δεν θα θέσουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα ή προθεσμία για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, είχε κινηθεί στο ίδιο μοτίβο επισημαίνοντας ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα ίσως μετατεθεί μετά τις εκλογές του 2020.
«Δεν έχω θέσει κάποια διορία, όχι» είπε ο Trump μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε «Κατά κάποιο τρόπο, μου αρέσει η ιδέα να περιμένω μέχρι μετά τις εκλογές (στις ΗΠΑ).
Αλλά εκείνοι θέλουν μια συμφωνία τώρα και θα δούμε αν η συμφωνία θα είναι η σωστή– πρέπει να είναι σωστή».
Είναι εμφανές λοιπόν πως ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Κίνα βιάζονται για την εμπορική συμφωνία.
Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Κίνα να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις προκειμένου να χαλαρώσουν τους δασμούς. Στην περίπτωση όμως που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Trump δεν είναι διατεθειμένος να κάνει την πρώτη κίνηση.
Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, η Κίνα θα ήθελε να περιμένει μέχρι τις εκλογές του 2020 για να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά τη στιγμή που η οικονομία αρχίζει να παρουσιάζει βελτίωση, η αναβολή θα δώσει κάποια περιθώρια στην Κίνα να παίξει πιο σκληρό παιχνίδι απέναντι στον Trump.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης