Ηλεκτρισμός

Eurelectric: Ραγδαία μείωση τα τελευταία έτη των τιμών χονδρικής της ηλ. ενέργειας στην Ευρώπη

Eurelectric: Ραγδαία μείωση τα τελευταία έτη των τιμών χονδρικής της ηλ. ενέργειας στην Ευρώπη
Σύμφωνα με μελέτη της ένωσης ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιριών, είναι αναγκαίοι οι μηχανισμοί στήριξης για τη διασφάλιση της ευελιξίας και επάρκειας του συστήματος
Την υιοθέτηση μηχανισμών στήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών ευελιξίας και επάρκειας του συστήματος υποστηρίζει η ένωση των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιριών Eurelectric, στο πλαίσιο μελέτης για την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.    
Όπως επισημαίνεται από τη μελέτη της Eurelectric, την περίοδο 2008 – 2017 καταγράφεται ραγδαία μείωση στις μέσες χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρική τιμή από περίπου 60 ευρώ/MWh το 2008 μειώθηκε σε περίπου 38 ευρώ/MWh το 2017, ενώ η τάση αυτή συνεχίζεται καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα με αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής πολλές φορές να είναι μηδενικές ακόμη και αρνητικές.
 
Κίνδυνος έως και αρνητικών τιμών

Όπως επισημαίνει η Eurelectric, οι τιμές της ενέργειας δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που είναι αναγκαίες ώστε να διασφαλιστεί η ευελιξία, η σταθερότητα και η αξιοπιστία του συστήματος και  η ασφάλεια εφοδιασμού, που είναι αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurelectric οι μέσες ετήσιες χονδρικές τιμές των κρατών μελών της ΕΕ συγκλίνουν εξαιτίας της συνεχιζόμενης ολοκλήρωσης της αγοράς και ταυτόχρονα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πολύ χαμηλών, μηδενικών ή και αρνητικών τιμών σε περιόδους υψηλής παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ.
Για να ανακτήσουν το σταθερό τους κόστος, οι παραγωγοί θα πρέπει να βασίζονται όλο και περισσότερο στις αιχμές του φορτίου και των τιμών, οι οποίες, ήδη σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η EURELECTRIC υποστηρίζει την υιοθέτηση μηχανισμών στήριξης βασισμένους σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, αλλά και ένα αποτελεσματικό σύστημα αγοράς.
Όπως επισημαίνει μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δοθούν τα μακροπρόθεσμα σήματα τιμών τα οποία θα ενεργοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού. Η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω προβλέψιμων μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά και κατάλληλα οργανωμένες αγορές ενέργειας τονίζει η Eurelectric, επιτρέπουν την εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.
 
Υπέρμετρη επιβάρυνση από φόρους και τέλη

Ένα ακόμη ζήτημα που θίγει η μελέτη της Eurelectric είναι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι λιανικές τιμές του ρεύματος οι οποίες σε ποσοστό 40% αποτελούνται από φόρους και τέλη, ενώ η συμμετοχή των δικτύων είναι 27% και της ενέργειας 33%.
Μάλιστα όπως επισημαίνεται από το 2008 οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη κατά 73%, ενώ το κόστος των δικτύων έχει παραμείνει σταθερό.
Η Eurelectric ζητεί να εξασφαλιστεί ότι το επιπλέον κόστος των δράσεων για το κλίμα δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα τον λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της μείωσης ή της αφαίρεσης του μη ενεργειακού κόστους όπως οι φόροι και οι εισφορές από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι χαρακτηριστική η προτροπή να σταματήσει η τιμωρία της ηλεκτρικής ενέργειας και οι φόροι και οι εισφορές να κατανέμονται ισομερώς σε όλα τα καύσιμα ώστε να δίνονται αποτελεσματικά και σταθερά μηνύματα για τη μείωση των εκπομπών CO2.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης