Ενέργεια

Η METKA EGN με BOT ηλιακών πάρκων νέα αιχμή για την Μυτιληναίος – Αναμονή για ΔΕΠΑ, τα μυστικά όπλα του Αλουμινίου

Η METKA EGN με BOT ηλιακών πάρκων νέα αιχμή για την Μυτιληναίος –  Αναμονή για ΔΕΠΑ, τα μυστικά όπλα του Αλουμινίου
Όλα όσα είπε ο πρόεδρος κ. Ε.Μυτιληναίος σε θεσμικούς και αναλυτές
Η METKA EGN αναδεικνύεται στην αιχμή του μέλλοντος της Μυτιληναίος σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την χθεσινή ενημέρωση ο πρόεδρος κ. Ε. Μυτιληναίος στην Ένωση Θεσμικών.
Και αυτό γιατί εντός των επομένων ημερών θα είναι έτοιμη η πώληση του πρώτου ηλιακού πάρκου 47 MW, που έχει κατασκευάσει και έχει θέσει σε λειτουργία. Η απόδοση και λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους θα είναι ιδιαίτερα υψηλή και στην κατεύθυνση αυτή οι δραστηριότητες έχουν ήδη δρομολογηθεί και επεκταθεί σε Αυστραλία, Χιλή, Καζακστάν.
Πρόκειται για τη νέα δραστηριότητα EPC Solar Bussiness, που αναμένεται μέχρι το 2021 να έχει αναπτύξει μια δυναμικότητα της τάξης εκατοντάδων MW στην λογική του BOT.

Επιφυλακτικότητα για την ΔΕΠΑ

O πρόεδρος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε σχέση με τον ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ,  λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να δει τους όρους, γιατί ήδη τα μερίδια της Μυτιληναίος υπερβαίνουν το 30% στην χονδρική του φυσικού αερίου και έχουν φτάσει στο 45% για το LNG.
Κατά συνέπεια θα πρέπει να ανατρέψει την μέχρι τώρα στρατηγική, αν χτυπήσει αποφασιστικά τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ γιατί θα πρέπει να αφήσει υφιστάμενους πελάτες, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη του δέοντος συγκέντρωση στην αγορά. Σε αντάλλαγμα βέβαια θα είναι η είσοδος στην λιανική σε μια τέτοια περίπτωση.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος για εύρεση κοινά ωφέλιμης λύσης με την ΔΕΗ στο νέο κοστολόγιο ρεύματος. Σημείωσε ότι είχε συνάντηση με τον CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση.
Η διαφαινόμενη λύση θα έχει να κάνει με την χρήση του Μηχανισμού Αντιστάθμισης που οι ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση βοηθούμενες στην κάλυψη υψηλού ποσοστού του κόστους των CO2 από την Κοινότητα.
Έτσι η ΔΕΗ θα μπορεί να τιμολογεί συμπεριλαμβάνοντας και τον κόστος των CO2 για να καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες των τιμολογίων της, ενώ από την άλλη μεριά η ενεργοβόρος βιομηχανία θα αποζημιώνεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, μειώνοντας σημαντικά το τελικό της κόστος.
Έτσι η ΔΕΗ θα ξεφορτώνεται τους ρύπους, που έμμεσα θα τους αγοράζει η βιομηχανία.

Υπό εξέταση η Αλουμίνα, μακριά η ΛΑΡΚΟ

Αν από την πλευρά του ο πρόεδρος δείχνει ότι εξετάζει πολύ σοβαρά την επένδυση της αλουμίνας, δεν φαίνεται όμως διατεθειμένος να ρισκάρει την ΛΑΡΚΟ.
Ανέφερε μάλιστα ότι ενώ είχε δει 4 υπουργούς από το 1997  για την βιομηχανία αυτή, στην οποία πάντα πίστευε, δεν είναι σίγουρος αν θα πάει τώρα στον σημερινό αρμόδιο, που είναι ο ΥΠΕΝ.
Όπως είπε, πρέπει πολλά να αλλάξουν στην ΛΑΡΚΟ για να έχει ένα κοστολόγιο κάτω από 10000 δολ /τόνο.
Aπό την άλλη πλευρά ολοκληρώνεται η μελέτη σε επίπεδο basic engineering που αφορά την επένδυση της αλουμίνας η οποία και αφού αξιολογηθεί σαν πακέτο που θα γίνει αποδκτό, θα δοθεί στο executive comitee του ομίλου για την τελική απόφαση.
Η επένδυση αυτή θα έχει να κάνει με μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες διάρκειας 10-15 ετών και θα έχει σαν στόχο τα 100 εκατ ευρώ σε επίπεδο EBITDA. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Με ισχυρές αντιστάσεις το Αλουμίνιο

Το Αλουμίνιο της Ελλάδος που βρέθηκε το 2019 απέναντι σε μια όχι τόσο ευνοϊκή συγκυρία σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, οπότε και κλείδωσαν οι τιμές πώλησης της παραγωγής και της χρονιάς που λήγει, θα έχει το 2020 μια χρονιά την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί.
Για τον λόγο αυτό έχει προετοιμαστεί ένα ακόμα πρόγραμμα περικοπής κόστους το Ηφαιστος, που στόχο έχει να περικόψει 120 εκατ ευρώ και ήδη έχει χωρισθεί σε 3 μέρη 50+50 +20. Ήδη έχουν προγραμματισθεί οι περικοπές για τα πρώτα 50 εκατ.
Παράλληλα το Αλουμίνιο έχει ωφεληθεί από την πτώση και των τιμών του LNG αλλά και των βωξιτών που χρησιμοποιεί σαν καύσιμο. Αλλά το 2020 η κερδοφορία θα πρέπει να αναπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους άλλους κλάδους, χωρίς να σημαίνει ότι το Αλουμίνιο δεν θα ανταπεξέλθει.
Η εκτίμηση επίσης είναι ότι το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό και σημαντικό ζήτημα είναι η αξιοποίηση της ΕΠΑΛΜΕ στο λεγόμενο recycling, κυκλική οικονομία, για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
Χάρις την αξιοποίηση της νέα εξαγοράς εκεί θα μεταφέρεται υγρό πρωτόχυτο αλουμίνιο, όπου στους φούρνους θα αναμειγνύεται με λιωμένο scrap.
Aντίστοιχα από την ΕΠΑΛΜΕ θα μεταφέρεται στο Αλουμίνιο βρώμικο αλουμίνιο, που δεν θα αλλοιώνει την ποιότητα του βασικού προϊόντος αλλά θα το εμπλουτίζει με κράματα χρωμίου και άλλα απαραίτητα συστατικά.
 
Δεν βλέπουν κοντά τον Μηχανισμό Ευελιξίας

Το μάνατζμεντ της Μυτιληναίος δεν θεωρεί, ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός Ευελιξίας πριν το φθινόπωρο του 2020 οπότε και τότε θα κλειδωθούν για κάποια χρόνια τα capacity payments.
Παράλληλα ο πρόεδρος θεωρεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αποσυνδέθηκε από αυτήν του πετρελαίου εξαιτίας της αύξησης παραγωγής του σχιστολιθικού (shale) στις ΗΠΑ.
Τα commodities επίσης βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και υπάρχει αδυναμία στην αγορά, που οφείλεται στον εμπορικό πόλεμο.
Και παρά το γεγονός ότι τα κινέζικα εργοστάσια έριξαν τις τιμές αντίστοιχα έπεσε και η ζήτηση.
Δεν αναμένονται εκπλήξεις στα οικονομικά μεγέθη σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το ελληνικό ομόλογο μπορεί να γίνει call από τον Ιούνιο του 2020 και θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την αναχρηματοδότησή του ανάλογα και με την πορεία των εξαγορών.
Η βασική γραμμή πάντως φαίνεται να είναι πρώτα οργανική ανάπτυξη.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης