Τελευταία Νέα

ΛΑΡΚΟ: Άμεσα οι ανακοινώσεις για την εκκαθάριση εν λειτουργία – Τρεις εκκρεμότητες για την ιδιωτικοποίηση

ΛΑΡΚΟ: Άμεσα οι ανακοινώσεις για την εκκαθάριση εν λειτουργία – Τρεις εκκρεμότητες για την ιδιωτικοποίηση
Η συνέχιση της ηλεκτροδότησης, ο περιορισμός της ρύπανσης και η διασάφηση του ιδιοκτησιακού αποτελούν προϋποθέσεις για να ευδοωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, εγχώριο και ξένο, που έχει ήδη εκδηλωθεί
Σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία οδηγείται η προβληματική ΛΑΡΚΟ, υπό την πίεση και της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή στην Ελλάδα ημερήσιου προστίμου για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης ως προς την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ.
Η υπαγωγή της εταιρίας στο καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία αποτελεί για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μονόδρομο για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ.
Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί ήδη σε συνεννόηση και με την Κομισιόν και αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα και σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, όπως ο ίδιος άφησε να φανεί χθες με δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας για τη διαβούλευση του ΕΣΕΚ.
«Η εκκαθάριση εν λειτουργία και η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας είναι η μόνη λύση που αποδέχεται η Κομισιόν. Αυτό που εξετάζουμε με τους δικηγόρους μας είναι το πώς θα πάμε από το σήμερα στον όποιο διαγωνισμό προτείνει η Κομισιόν. Να βρούμε στέρεα λύση από πλευράς πτωχευτικού δικαίου και από πλευράς κοινοτικού δικαίου και ταυτόχρονα ελκυστική για τους επενδυτές», είπε ο κ. Χατζηδάκης. 
Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριο και ξένο υπό την προϋπόθεση ότι «η εταιρία θα είναι καθαρή».
Η Μυτιληναίος πάντως εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Απαραίτητη η νομική κάλυψη του Δ.Σ. της ΔΕΗ

Τρία είναι τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να εμφανισθούν επενδυτές πρόθυμοι να επενδύσουν στην ΛΑΡΚΟ.
Το πρώτο και πλέον άμεσο είναι η συνέχιση της ηλεκτροδότησής της προκειμένου να διασφαλισθεί και η λειτουργία της τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησής της.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναζητάει τρόπους διασφάλισης της συνέχισης της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ, με τρόπο που να καλύπτεται νομικά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παροχή πρόσθετων εγγυήσεων από τη Λάρκο για την αποπληρωμή των τρέχοντων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ θα πληρώσει και το μάρμαρο της σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ, αφού η λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία δεν διασφαλίζει την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών ύψους άνω των 340 εκατ. ευρώ. Αν και για την οφειλή στο μεγαλύτερο μέρος της έχει σχηματιστεί πρόβλεψη και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει λογιστική ζημιά, στη ΔΕΗ επικρατεί ανησυχία καθώς το θέμα των χρεών της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση.

Περιβαλλοντικές και ιδιοκτησιακές περιπλοκές

Το περιβαλλοντικό και το ιδιοκτησιακό είναι  τα δύο άλλα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της προβληματικής μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Η ΛΑΡΚΟ επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον με εκπομπές  αιωρούμενων σωματιδίων,  ενώ παράγει δύο  εκατομμύρια τόνους σκουριά τον χρόνο τα οποία ρίχνονται στον Ευβοϊκό κόλπο. 
Με συντηρητικούς υπολογισμούς, εκτιμάται ότι απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό παραγωγής της Λάρκο και τον περιορισμό της ρύπανσης.
Η πολύπλοκη ιδιοκτησιακή δομή της εταιρείας αποτελεί ένα ακόμη δυσεπίλυτο πρόβλημα.  
Η νέα ΛΑΡΚΟ προήλθε από τη χρεοκοπία και αναδιάρθρωση το 1989 της παλαιάς ΛΑΡΚΟ και ανήκει κατά 55,19% στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ), 33,36% στην Εθνική Τράπεζα και 11,45% στη ΔΕΗ. 
Ομως οι μέτοχοι της παλαιάς ΛΑΡΚΟ έχουν ακόμα απαιτήσεις πάνω στη νέα ΛΑΡΚΟ. Εχουν εντολή κατάσχεσης του εργοστασίου και έχουν προσημειώσει όλα τα ακίνητα, γήπεδα και οικόπεδα, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πουληθούν στοιχεία ενεργητικού που είναι υπό ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση.
Εφόσον επιλυθούν τα τρία παραπάνω κρίσιμα ζητήματα η εταιρία θα υπαχθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση στη βάσει του σχεδίου του 2014 που προέβλεπε ξεχωριστή πώληση των μεταλλείων και του εργοστασίου της Λάρυμνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης