Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Υποβλήθηκαν οι προσφορές για τους σταθμούς μετατροπής της διασύνδεσης EuroAsia Interconnector

Υποβλήθηκαν οι προσφορές για τους σταθμούς μετατροπής της διασύνδεσης EuroAsia Interconnector
Η κοινοπραξία προχωρά στην αξιολόγηση των προσφορών, για τη σύναψη σύμβασης ύψους 710 εκατ. ευρώ
Ο EuroAsia Interconnector,  ο επίσημος  φορέας υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας ΕΚΕ 3.10 που συνδέει τα εθνικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω της Κρήτης, ανακοίνωσε την παραλαβή δεσμευτικών προσφορών για την κατασκευή των τριών σταθμών μετατροπής «από κορυφαίο οργανισμό παγκοσμίου εμβέλειας στον τομέα της ενέργειας», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του.
Οι σταθμοί βρίσκονται στην Κοφίνου, στην Κύπρο, στην Hadera, στο Ισραήλ και στην Κρήτη, διασυνδεδεμένοι με το καλώδιο ισχύος 1.000MW, με μήκος 1.208km. Το κόστος κατασκευής των τριών σταθμών μετατροπής είναι 710 εκ.

Σε εξέλιξη η αξιολόγηση

Οι δεσμευτικές προσφορές αξιολογούνται επί του παρόντος από τεχνικής, εμπορικής, νομικής και οικονομικής φύσης από τις ομάδες προσφορών και μελετών της EuroAsia Interconnector, με τη βοήθεια των τεχνικών συμβούλων της Teshmont Consultants, του νομικού συμβούλου της Clifford Chance και του στρατηγικού της συμβούλου Elia Grid International.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η EuroAsia Interconnector προχωρά τα κατασκευαστικά έργα,με στόχο την έγκαιρη λειτουργία της διασύνδεσης εντός  των επίσημων χρονοδιαγραμμάτων, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τόσο η διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ (PCI3.10.1) όσο και η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτης) (PCI3.10.2) θα είναι έτοιμη για λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023.

Χορήγηση πολεοδομικής άδειας του σταθμού μετατροπής στην Κοφίνου

Η λειτουργία του έργου θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου,  του  τελευταίου  κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς  διασυνοριακή διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλει στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, στην ανάπτυξη και τη δέσμευση προς τη μείωση των ενεργειακών εκπομπών και τον ευρωπαϊκό στόχο της ενεργειακής ασφάλειας.
Η διαδικασία αδειοδότησης του έργου έχει προχωρήσει, με την χορήγηση της πολεοδομικής άδειας κατασκευής του σταθμού μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) στην Κοφίνου και το σημείο προσαιγιάλωσης των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την ΕΕ από το αρμόδιο Γραφείο Πολεοδομίας και Οικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η γη στην οποία βρίσκεται ο σταθμός μετατροπής έχει παραχωρηθεί στον φορέα υλοποίησης του έργου μέσω 33ετούς  σύμβασης μίσθωσης,  ενώ  ο φορέας  υλοποίησης του  έργου  έχει  τη δυνατότητα να ανανεώσει τη μίσθωση για δύο ακόμη περιόδους 33 ετών εκάστη. Το κόστος κατασκευής του Σταδίου 1 της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα (Κρήτη) με την ικανότητα μεταφοράς 1.000MW ανέρχεται σε 2.5 δισ. ευρώ, με σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης