Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Αφυγραντήρας: Τα ρεαλιστικά κριτήρια για την αγορά του

Αφυγραντήρας: Τα ρεαλιστικά κριτήρια για την αγορά του
Η επιλογή ενός αφυγραντήρα έχει να κάνει με το ποσοστό υγρασίας που θέλουμε να εξαλείψουμε από τον χώρο μας, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα σε αυτόν
Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζουν στην αγορά τα τελευταία χρόνια οι αφυγραντήρες, συμβάλλοντας στην ανακύκλωση του αέρα και τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται για μια ηλεκτρική συσκευή πολυτελείας και η αγορά της καλό θα ήταν να γίνεται με συνειδητοποιημένα κριτήρια.

Ποια είναι αυτά και που απευθύνεται:

1.Σε ανθρώπους που για λόγους υγείας χρειάζεται να ρυθμίζουν την υγρασία του περιβάλλοντός τους
2.Σε αυτούς που θέλουν ένα πιο ξηρό κλίμα
3. Και σε αυτούς που θέλουν να καταπολεμήσουν υγρασίες και μούχλα στους χώρους τους

180

Επιλογή αφυγραντήρα

Η επιλογή ενός αφυγραντήρα έχει να κάνει με το ποσοστό υγρασίας που θέλουμε να εξαλείψουμε από τον χώρο μας, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα σε αυτόν.
Ως μονάδα μέτρησης της αφύγρανσης, έχουν οριστεί τα λίτρα νερού που μπορούν να απορροφηθούν από τον αέρα και να συλλεχθούν εντός ενός εικοσιτετράωρου (lt/24h).
Ο ακριβής υπολογισμός του αφυγραντήρα που χρειαζόμαστε είναι σχετικά δύσκολος καθώς εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, γι’ αυτό το λόγο και δεν μπορεί να αποδοθεί μέσω ενός συγκεκριμένου τύπου υπολογισμού.

67903

Οι διαστάσεις του χώρου μας.

Πολύ συχνά επιλέγουμε έναν αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σωστό αν αναφερόμαστε σε κατοικίες που έχουν ένα σταθερό ύψος 2,8-3 μέτρα

Τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή που είναι ο χώρος μας.

 Για παράδειγμα αν ο χώρος βρίσκεται κοντά σε θάλασσα ή λίμνη, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά ή σε μία περιοχή με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας.

Η θερμομόνωση και η υγρομόνωση του χώρου μας.

Αν υπάρχουν εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια που σας οδήγησαν στην άμεση αγορά ενός αφυγραντήρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω της επιλογής της συσκευής, η άμεση και δραστική καταπολέμηση για να επαναφέρεται τις φυσιολογικές συνθήκες στο χώρο σας.

Η θερμοκρασία που επικρατεί στους χώρους που θέλουμε να αφυγράνουμε.

Τα θερμοκρασιακά εύρη υπό τα οποία μπορεί να λειτουργήσει ένας αφυγραντήρας διαφέρουν ανάλογα τον τύπο της συσκευής. Βάσει του ότι υπάρχουν δυο είδη αφυγραντήρων, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Τεχνολογία Desiccant), θα πρέπει να εξασφαλίζετε ότι λειτουργούν μεταξύ του θερμοκρασιακού εύρους που ορίζεται από τον κατασκευαστή.

Η συχνότητα χρήσης του χώρου, καθώς και η συχνότητα που πραγματοποιείται ο αερισμός του.

Ως συνέπεια των παραπάνω και με σκοπό να επιτύχουμε τη καλύτερη επιλογή αφυγραντήρα, συστήνεται ο παρακάτω ενδεικτικός πίνακας με τον αφυγραντήρα ανά τετραγωνικό χώρου και το επίπεδο μέσης υγρασίας στο οποίο καλείται να λειτουργήσει.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός του αφυγραντήρα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποδοτικότερη λειτουργία του και την μεγάλη διάρκεια ζωής της συσκευής.
Ο αφυγραντήρας στη συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων, τοποθετείται στο δάπεδο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφά όλη τη σκόνη που βρίσκεται πάνω σε αυτό και να φράζει το φίλτρο του.
Εάν το φίλτρο δεν καθαρίζεται τουλάχιστον 2 φορές το μήνα, θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση της απόδοσης του αφυγραντήρα, αλλά και την αύξηση της κατανάλωση του.
Μην αμελείτε τον τακτικό καθαρισμός του, ώστε να αποτρέπετε τυχόν καταπονήσεις στα επιμέρους εξαρτήματα της συσκευής, όπως τον συμπιεστή και τον ανεμιστήρα και να αποτρέψετε πιθανές φθορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης