Ηλεκτρισμός

Η EPEX SPOT αρχίζει intraday συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Σκανδιναβία τον Ιανουάριο

tags :
Η EPEX SPOT αρχίζει intraday συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Σκανδιναβία τον Ιανουάριο
Η λειτουργία της αγοράς θα θέσει τέλος στο μακροχρόνιο περιφερειακό μονοπώλιο για το σκανδιναβικό δίκτυο ανταλλαγής ενέργειας Nord Pool
Η EPEX SPOT, τμήμα του ευρωπαϊκού ενεργειακού χρηματιστηρίου EEX, αναμένεται να ξεκινήσει την ενδοημερήσια πλατφόρμα συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στις Σκανδιναβικές χώρες τον Ιανουάριο, με αυτή της επόμενης μέρας μετά το Μάρτιο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της αγοράς στο Reuters.
Η λειτουργία της αγοράς θα θέσει τέλος στο μακροχρόνιο περιφερειακό μονοπώλιο για το σκανδιναβικό δίκτυο ανταλλαγής ενέργειας Nord Pool και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των πλατφορμών για την άμεση εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενώ η EPEX έλαβε άδεια στις αρχές του 2019 για τη λειτουργία μιας ενδοημερήσιας αγοράς στη Νορβηγία,  η άδεια για τη λειτουργία της αγοράς  επόμενης ημέρας παραμένει εκκρεμής.
"Η άδεια επόμενης μέρας παραμένει ακόμα υπό έκδοση από την κυβέρνηση", δήλωσε εκπρόσωπος της EPEX. "Υποτίθεται ότι θα χορηγηθεί σύντομα."
Η EPEX αναμένει ότι θα έχει στη διάθεσή της όλες τις απαραίτητες άδειες για την αγορά της ημέρας πριν στις 10 Μαρτίου.

Σε εξέλιξη οι πρώτες δοκιμές

Το νομικό πλαίσιο της ΕΕ που επιτρέπει σε πολλούς φορείς εκμετάλλευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να εργάζονται στη σκανδιναβική ζώνη αναμένεται να εφαρμοστεί από την ημερομηνία αυτή, επεσήμανε  με την επιφύλαξη των δοκιμών και όλων των άλλων ενεργειών υλοποίησης "χωρίς καθυστέρηση".
Η αποκαλούμενη ρύθμιση Multi-NEMO θα επιτρέψει στην EPEX SPOT να λειτουργεί σε αγορές στην περιοχή των Σκανδιναβικών χωρών, δηλαδή τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Η πρόσθετη άδεια στη Νορβηγία απαιτείται επειδή η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Οι πρώτες δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει και αρκετά μέλη της EPEX SPOT έχουν δοκιμάσει με επιτυχία την τεχνική τους οργάνωση για τις συναλλαγές στις σκανδιναβικές αγορές", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της  EPEX.
"Θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές πριν από την έναρξη της ημέρας και ενδοημερήσιας διαπραγμάτευσης στη σκανδιναβία."
Οι αναμενόμενες ημερομηνίες έναρξης θα εξαρτηθούν από τις επιτυχείς δοκιμές και την κανονιστική έγκριση, ανέφερε.
Η EEX  μητρική της EPEX είναι η κυρίαρχη αγορά παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας του Deutsche Boerse.
 Η EEX ήδη διαπραγματεύεται συμβόλαια χρηματοοικονομικών παραγώγων ενέργειας στις Σκανδιναβικές χώρες, ανταγωνιζόμενη την Nasdaq στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων.
Η Nord Pool ανήκει σε φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς ενέργειας από τις χώρες της Βορρά και της Βαλτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης