Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Ισπανία προσφέρει κίνητρα στους επενδυτές πράσινης ενέργειας για να αποσύρουν τις αγωγές

Η Ισπανία προσφέρει κίνητρα στους επενδυτές πράσινης ενέργειας για να αποσύρουν τις αγωγές
Αρκετοί ξένοι επενδυτές, κυρίως επενδυτικοί οργανισμοί, μήνυσαν την Ισπανία κατά την διάρκεια της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης για την περικοπή των επιδοτήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δεύτερη φορά
Η Ισπανία προσφέρει κίνητρα στους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αποσύρουν αγωγές αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά  της χώρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή 22/11/2019 η υπουργός περιβάλλοντος της Τουρκίας Teresa Ribera.
Αρκετοί ξένοι επενδυτές, κυρίως επενδυτικοί οργανισμοί, μήνυσαν την Ισπανία κατά την διάρκεια της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης για την περικοπή των επιδοτήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δεύτερη φορά το 2013, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα των ενεργειακών δασμών που δημιουργήθηκε μέσα από χρόνια τεχνητά χαμηλών τιμών.
Οι περικοπές, οι οποίες επηρέασαν περίπου 64.000 μονάδες, έχουν αφήσει την Ισπανία να αντιμετωπίζει 45 ανοικτές αγωγές επί του παρόντος, δήλωσε η Ribera. Μέχρι στιγμής έχει χάσει 10 υποθέσεις, αλλά δεν έχει καταβληθεί η ποινή των 821 εκατομμυρίων ευρώ που έχει οριστεί από τους διαιτητές, αρνούμενη ότι παραβίασε μια σύμβαση με τους επενδυτές.
Σύμφωνα με διάταγμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα προσφέρει επιδοτήσεις που θα επιτρέψουν στους επενδυτές που εγκατέλειψαν τις διαφορές να διατηρήσουν το τρέχον ποσοστό κερδοφορίας τους  στο 7,39% μέχρι το 2031.
Οι αποδόσεις θα μειώνονταν απότομα μετά το 2020 βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας. "Πιστεύουμε ότι αυτή η εναλλακτική λύση ... μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο που μετριάζει τον αντίκτυπο των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων ή που ενθαρρύνει τους ενάγοντες να μην διεκδικήσουν τις ζημίες", δήλωσε η Ribera.
Το διάταγμα θα πρέπει επίσης να δώσει μακροπρόθεσμη προβολή στους επενδυτές, ανέφερε.
Οι ενώσεις που εκπροσωπούν εγχώριους φορείς εκμετάλλευσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας αντέδρασαν θετικά στο διάταγμα, καθώς θα είναι σε θέση να διατηρούν τις αποδόσεις τους κατά την περίοδο των επιδοτήσεων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης