Ενέργεια

Προβληματισμός προμηθευτών για τη λειτουργικότητα του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ

tags :
Προβληματισμός προμηθευτών για τη λειτουργικότητα του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ
Από αναβολή σε αναβολή η ενεργοποίηση της πλατφόρμας, με εταιρείες να κατηγορούνται από στελέχη της Αρχής ότι με τις καταχωρίσεις προϊόντων... μπλόκαραν τη λειτουργία της
Την ανησυχία τους εκφράζουν προμηθευτές ρεύματος και φυσικού αερίου, τόσο για τον χρόνο που τελικά θα ξεκινήσει να λειτουργεί το εργαλείο σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ, όσο και για το κατά πόσο θα μπορεί όντως η πλατφόρμα να προάγει τη διαφάνεια του τρόπου κοστολόγησης που ακολουθούν οι εταιρείες του κλάδου.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι στελέχη της ΡΑΕ κατηγόρησαν προμηθευτές ως υπαίτιους για την καθυστέρηση ενεργοποίησης του εργαλείου, αποδίδοντάς τους ευθύνες για το μπλοκάρισμά του, επειδή απλώς οι εταιρείες… καταχώρισαν (ως όφειλαν) τα προϊόντα τους.

Ασυμφωνία με την εμπορική πολιτική των εταιρειών

Το συγκεκριμένο κρούσμα, συμπληρώνουν, κάθε άλλο παρά εφησυχάζει για τον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιασθεί η πλατφόρμα.
Αντίθετα δείχνει πως, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, αυτή δημιουργήθηκε χωρίς να ληφθεί πλήρως υπόψη η εμπορική πολιτική των εταιρειών, με συνέπεια μάλιστα οι εταιρείες να εγκαλούνται για ασυμβατότητα με το εργαλείο των προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου που προσφέρουν εδώ και καιρό στην αγορά.
Εξίσου εύλογο προβληματισμό, σημειώνουν προμηθευτές, δημιουργούν οι ερωτήσεις που δέχονται από στελέχη της Αρχής, αναφορικά με ορισμένα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους και τη «φόρμουλα» με την οποία θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στο εργαλείο.
Έτσι, με βάση αυτές οι απορίες, ανησυχούν πως η λειτουργικότητα του εργαλείου θα είναι περιορισμένη, καθώς το εργαλείο πολύ πιθανώς δεν θα είναι τελικά σε θέση να υποστηρίξει όλα τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων που διατίθενται στην αγορά.

Επιτακτική η διαφάνεια των καταναλωτών στην τρέχουσα συγκυρία

Σύμφωνα με τους ίδιους προμηθευτές, μία τυχόν περιορισμένη λειτουργικότητα της πλατφόρμας θα αναιρέσει εκ των πραγμάτων τον ρόλο που έρχεται να παίξει στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, για τα πραγματικά οφέλη (αλλά και τα τυχόν γκρίζα σημεία) των προϊόντων που διατίθενται για την προμήθεια ρεύματος αλλά και φυσικού αερίου.
Μάλιστα, ο ρόλος του είναι ακόμη σημαντικός στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έγινε το έναυσμα για επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείες από ορισμένους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίες συχνά δημιουργούν σύγχυση στον καταναλωτή, αναφορικά με την οικονομία που θα εξασφαλίσει αλλάζοντας πάροχο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης