Πετρέλαιο

Putin: Η Ρωσία θα συνεχίσει τη συνεργασία με τον ΟΠΕΚ για να διατηρήσει ισορροπημένη την πετρελαϊκή αγορά

Putin: Η Ρωσία θα συνεχίσει τη συνεργασία με τον ΟΠΕΚ για να διατηρήσει ισορροπημένη την πετρελαϊκή αγορά
Novak: Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 11,17-11,25 εκατ. Bpd το 2019
Η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ έχουν «έναν κοινό στόχο να διατηρήσουν ισορροπημένη και προβλέψιμη την πετρελαϊκή αγορά και η Μόσχα να συνεχίσει τη συνεργασία στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των προσφορών» δήλωσε την Τετάρτη 20/11/2019 ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin .
Ο ΟΠΕΚ  συνεδριάζει στις 5 Δεκεμβρίου στη Βιέννη, και στις  συνομιλίες συμμετέχει ομάδα άλλων εξαγωγέων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστής ως OPEC +."Ο στόχος μας (κοινός με τον ΟΠΕΚ) είναι η ισορροπία της αγοράς, η οποία είναι αποδεκτή από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και το πιο σημαντικό - και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό - προβλέψιμο", δήλωσε ο Putin σε φόρουμ.
Ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η πολιτική πετρελαίου του βασιλείου στοχεύει στην προώθηση της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και εξυπηρετεί τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς. Σχεδιάζει να ανακοινώσει τις τιμές για μια αρχική δημόσια προσφορά της, Saudi Aramco, επίσης στις 5 Δεκεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, η Ρωσία μείωσε το πετρέλαιο C-RU-OUT σε 11,23 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από 11,25 εκατομμύρια bpd το Σεπτέμβριο, αλλά ήταν ακόμα υψηλότερο από 11,17-11,18 εκατομμύρια bpd ανώτατο όριο για τη Μόσχα στο πλαίσιο της υφιστάμενης παγκόσμιας συμφωνίας.
Ο Putin δήλωσε στο φόρουμ ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναπτύσσεται ελαφρώς, παρά τη συμφωνία για τη συγκράτηση της προσφοράς, αλλά η Μόσχα δεν σκόπευε να είναι ο πρώτος παγκόσμιος παραγωγός αργού πετρελαίου. Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως.
"Η Ρωσία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας αλλά το μεγαλύτερο αντίκτυπο επιτυγχάνουμε (όταν) εργαζόμαστε μαζί με άλλους βασικούς παραγωγούς", ανέφερε. "Υπήρξε μια στιγμή όχι πολύ καιρό πριν, όταν η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο - αυτός δεν είναι ο στόχος μας."
Η Ρωσία σχεδιάζει να παράγει φέτος μεταξύ 556 εκατομμυρίων και 560 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου (11,17-11,25 εκατομμύρια bpd), δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας Alexander Novak, ανάλογα με τον όγκο του συμπυκνώματος αερίου που παράγεται κατά τους ψυχρούς μήνες.
Η Ρωσία θα επιδιώξει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Novak στους δημοσιογράφους.
Η Ρωσία περιλαμβάνει το συμπύκνωμα αερίου - ένα παραπροϊόν που είναι επίσης γνωστό ως «ελαφρύ πετρέλαιο» που παράγεται όταν οι εταιρείες εξάγουν φυσικό αέριο - στις συνολικές στατιστικές παραγωγής πετρελαίου, τις οποίες δεν κάνουν άλλες χώρες παραγωγής.
Καθώς η Ρωσία αυξάνει σταδιακά την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αυξάνεται και το μερίδιο του συμπυκνώματος αερίου που παράγει. Το συμπύκνωμα αερίου αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 6% της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου.
Ο Novak δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το χειμώνα η Ρωσία παράγει παράλληλα περισσότερο συμπύκνωμα αερίου καθώς δημιουργεί νέα πεδία αερίου σε θερμοκρασίες κατάψυξης.
"Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το συμπύκνωμα αερίου (από τις συνολικές στατιστικές παραγωγής πετρελαίου), καθώς πρόκειται για μια απολύτως διαφορετική περιοχή που σχετίζεται με την παραγωγή και την προμήθεια φυσικού αερίου", ανέφερε.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters την Τρίτη η Ρωσία είναι απίθανο να συμφωνήσει να εμβαθύνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου   αλλά θα μπορούσε να δεσμευτεί να επεκτείνει τα υφιστάμενα εμπόδια για να στηρίξει τη Σαουδική Αραβία.
Την Τετάρτη, ο Novak αρνήθηκε να πει ποια θα είναι  η θέση της Ρωσίας στην επερχόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ +.    



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης