Σε ανοδική τροχιά οι παγκόσμιες ταχύτητες του ανέμου από το 2010 - Οι προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία

Σε ανοδική τροχιά οι παγκόσμιες ταχύτητες του ανέμου από το 2010 - Οι προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία
Από τη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντική μείωση της ταχύτητας των ανέμων σε όλο τον κόσμο
Σε σημαντικό βαθμό έχουν αυξηθεί οι παγκόσμιες ταχύτητες του ανέμου από το 2010 σύμφωνα με νέα μελέτη.
Από τη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντική μείωση της ταχύτητας των ανέμων σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, από το 2010, τα νούμερα έχουν αλλάξει. Ο ρυθμός αύξησης της ταχύτητας είναι στην πραγματικότητα τρεις φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό με τον οποίο οι άνεμοι μειώθηκαν πριν από το 2010.

Όπως αναμεταδίδει το BBC την μελέτη που έχει δημοσιευτεί και στο περιοδικό «Nature Climate Change», η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα, η παραγόμενη ενέργεια από τον άνεμο θα αυξηθεί κατά περίπου 37%, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ καλή είδηση ​​για την αιολική βιομηχανία.
Παράλληλα, «η μεγάλης κλίμακα ατμοσφαιρική κυκλοφορία που εντοπίζεται στη θέρμανση της επιφάνειας της Γης, είναι αυτή που δημιουργεί κλίσεις πίεσης και συνεπώς αιολική ενέργεια» είπε μεταξύ άλλων ο Adrian Chappell, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
Οι αλλαγές σε αυτές τις κυκλοφορίες άλλαξαν τις ταχύτητες του ανέμου. Την τελευταία δεκαετία η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας έχει αυξηθεί σε ποσοστό 7% ανά δεκαετία.
Επίσης, έχει θεωρηθεί ότι η τεχνολογική καινοτομία ήταν πίσω από τη βελτίωση, αλλά σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το 50% της αύξησης οφείλεται στις αυξανόμενες ταχύτητες ανέμου.
Τέλος, εάν διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα και την επόμενη δεκαετία, η αιολική ενέργεια θα ανέλθει σε 3,3 εκατομμύρια κιλοβατώρες το 2024, μια συνολική αύξηση 37%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης