Επικαιρότητα

Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού

Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολύ συγκεκριμένο μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας»
Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού που συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» και να δοκιμάζει τις τοπικές κοινωνίες, αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.
Στόχος είναι να κλείσει η Μόρια, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και όλες οι ανάλογες δομές στα νησιά οι οποίες θα αντικατασταθούν από κλειστά κέντρα.
Η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα την Τετάρτη το πρωί, θα παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού που θα αφορά την φύλαξη των συνόρων και τις νέες διαδικασίες ασύλου, τις επιστροφές αλλά και τις μετεγκαταστάσεις.
Μάλιστα, οι μετεγκαταστάσεις ήταν ένα από τα βασικά σημεία τα οποία συζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες από όλη τη χώρα.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η μεγαλύτερη απορρόφηση και η ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.
«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Περιφερειάρχες και τους κάλεσε να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά τα οποία είναι γνωστό ότι επωμίζονται δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που έχει η υπόλοιπη χώρα για το μεταναστευτικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολύ συγκεκριμένο μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».
Κατά τις ίδιες ,πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναφορικά με το που θα γίνουν τα κλειστά κέντρα.
Οι πρώτες ανακοινώσεις θα αφορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ενώ στη συνέχεια θα ανακοινωθούν και οι σχεδιασμοί για την κατασκευή κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα.
Παράλληλα, για την διαχείριση του «καυτού» ζητήματος αναμένεται να γίνουν και συγκεκριμένες προσλήψεις τις οποίες άλλωστε ανακοίνωσε στους περιφερειάρχες, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αυτές αφορούν 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέους υπαλλήλους στις υπηρεσίες ασύλου, στα νησιά και στην ενδοχώρα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενώ 800 άτομα θα προσληφθούν για την φύλαξη των συνόρων στα νησιά αλλά και στα κλειστά κέντρα τα οποία θα δημιουργηθούν.
Οι ίδιες πάντα πληροφορίες, αναφέρουν ότι για τη στέγαση των εν λόγω κλειστών κέντρων θα αξιοποιηθούν παλιά εργοστάσια και παλιές βιομηχανικές μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης