Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η νέα πόλη του Ντουμπάι προωθεί την «πράσινη επανάσταση» στην έρημο

Η νέα πόλη του Ντουμπάι προωθεί την «πράσινη επανάσταση» στην έρημο
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προωθούν μια σειρά έργων που αποσκοπούν στην απόκτηση άνω του 40% της ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές και στην αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης έως το 2050
Περίπου 20 χιλιόμετρα από   το κέντρο της πόλης του Ντουμπάι, βρίσκεται ένας μικρός οικισμός με ηλιακή ενέργεια που στοχεύει να γίνει μια πράσινη όαση στην έρημο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με μια σειρά έργων που αποσκοπούν στην απόκτηση άνω του 40% της ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές και στην αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης έως το 2050.
Άνοιξε για τους πρώτους κατοίκους το 2016 και πρόκειται να ολοκληρωθεί πλήρως το επόμενο έτος, η πρωτοβουλία που ονομάζεται Sustainable City είναι ένας ιδιωτικός οικισμός στα περίχωρα του Ντουμπάι, σχεδιασμένος να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια και νερό.
Αποτελείται από 500 βίλες χαμηλού ύψους που φιλοξενούν περίπου 3.000 κατοίκους, καθώς και εμπορικούς χώρους και τζαμί.
Η πόλη στοχεύει να είναι ένας "καθαρός μηδενικός" οικισμός, ο οποίος παράγει όλη την ενέργεια που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές.
"Η Βιώσιμη Πόλη είναι ένα ζωντανό εργαστήριο για τη δοκιμή μελλοντικών τεχνολογιών και λύσεων", δήλωσε ο Karim El-Jisr, επικεφαλής του SEE Ινστιτούτου, ερευνητικός βραχίονας της, Diamond Developers.
Όταν το έργο ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, η οικοδόμηση μιας ανάπτυξης μηδενικής ενέργειας "φάνηκε λίγο σαν ένα όνειρο", είπε στο ίδρυμα Thomson Reuters.
"Σήμερα δεν είναι πλέον δύσκολο, αύριο όλοι θα πρέπει να το κάνουν", πρόσθεσε.

Από τον κτιριακό τομέα το 40% των εκπομπών αερίων

Από τη γειτονική πόλη Masdar έως την πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα, είναι μια από τις πολλές εξελίξεις που ξεκίνησαν σε όλη την περιοχή τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αποσκοπούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο φιλικής προς το περιβάλλον διαβίωσης στη Μέση Ανατολή.
Τα σπίτια, τα γραφεία και τα άλλα κτίρια ευθύνονται για το 40% περίπου των εκπομπών αερίων του πλανήτη, σύμφωνα με το ινστιτούτο World Resources Institute (WRI).
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα ΗΑΕ, δήλωσε η Emma Stewart, υπεύθυνη του προγράμματος WRI για την αστική αποτελεσματικότητα και το κλίμα, με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας να δείχνουν ότι η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή ανθρακικά αποτυπώματα στον κόσμο.
Περίπου το 75% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στα ΗΑΕ απορροφάται από τα κτίρια, κυρίως για την ψύξη των κλιματιστικών  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δήλωσε η Stewart.
" Στην Αειφόρο Πόλη", οι κάτοικοι κινούνται στους δρόμους με ποδήλατα ή με μικρά ηλεκτρικά καροτσάκια, κάτω από τη σκιά των φοινικόδεντρων που πλαισιώνουν τις λωρίδες των τετράγωνων, λευκών σπιτιών. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.
Όλα τα κτίρια και οι χώροι στάθμευσης επικεντρώνονται σε ηλιακούς συλλέκτες οι οποίοι τροφοδοτούν την ενέργεια που παράγουν στο δίκτυο, επιτρέποντας στους κατοίκους να πληρώνουν μόνο τη διαφορά μεταξύ αυτών που παράγουν και καταναλώνουν
Οι κατοικημένες μονάδες έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο και να καλύπτονται με χρώματα που αντανακλούν το φως του ήλιου για να διατηρηθεί η θερμότητα, ενώ τα λύματα ανακυκλώνονται για την άρδευση των χώρων πρασίνου, δήλωσε ο El-Jisr κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης