Χρηματιστήριο & Αγορές

Με αναμενόμενη μερισματική απόδοση 4,4% - 4,7% στα 75 δισ δολ η Aramco ''συμβιβάστηκε" να αντλήσει 25,6 δισ δολ

Με αναμενόμενη μερισματική απόδοση 4,4% - 4,7% στα 75 δισ δολ η Aramco ''συμβιβάστηκε
Θα κατατστεί η μεγαλύτερη εισηγμένη σε κεφαλαιοποίηση ξεπερνώντας την Apple
Με αποτίμηση μεταξύ 1,6 και 1,7 τρισ δολ, σαφέστατα μικρότερη από τα 2 δισ που ήταν ο αρχικός στόχος, η Αramco οδεύει προς τις αγορές.
Η νέα αποτίμηση εξασφαλίσει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 4,4% με 4,7%, καθώς η εταιρία έχει δεσμευθεί για μέρισμα τουλάχιστον 75 δισ δολ το επόμενο έτος, που υπολείπεται όμως της ExxonMobil και της Shell που είναι αντίστοιχα 5% και 6,4%.
Καθίσταται έτσι η μεγαλύτερη εισηγμένη παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από την Apple, όμως τα 25,6 δισ δολ που θα αντλήσει, απέχουν από τον αρχικό στόχο των 100 δισ.
Fund managers του Άμπου Ντάμπι προβλέπουν υπερκάλυψση της έκδοσης κατά 2-3 φορές.
2
Απόκλιση από τους αρχικούς στόχους

Η Saudi Aramco έχει θέσει ένα εύρος τιμών για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο οι οποίες δείχνουν ότι ο Σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός αποτιμάται τελικά μεταξύ 1,6 και 1,7 τρισ. δολαρίων αντί των 2 τρισεκ. που ήταν η αρχική εκτίμηση και θα αποτελούσε την μεγαλύτερη IPO παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Reuters, η Aramco σχεδιάζει να πουλήσει το 1,5% των μετοχών της, δηλαδή περίπου 3 δισ. μετοχές, στο ενδεικτικό εύρος τιμών μεταξύ 8 και 8,53 δολαρίων (δηλαδή από 30 έως 32 σαουδαραβικά ριγιάλ), αποτιμώντας την IPO στα 25,60 δισ. δολ (96 δισ. ριγιάλ).
Ο Σαουδαραβικός κολοσσός ωστόσο, θα μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ των 25 δισ. δολ. που άντλησε η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, στην αρχική δημόσια προσφορά που έκανε το 2014, για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
"Η Aramco πάντως δεν σχεδιάζει να εμπορεύεται την εγχώρια IPO στο εξωτερικό" δήλωσαν στο Reuters πηγές από την εταιρεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν διεθνείς εκδηλώσεις.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης