Φυσικό Αέριο

FSRU: H Romgaz πιθανός πέμπτος μέτοχος μετά την ΔΕΠΑ Εμπορίας

FSRU: H Romgaz πιθανός πέμπτος μέτοχος μετά την ΔΕΠΑ Εμπορίας
Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη και δεσμευτική φάση του market test
Προς οριστικοποίηση βαίνει το τελικό μετοχικό σχήμα του FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο ως γνωστόν προωθείται από την εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 5ος μέτοχος, του FSRU της Αλεξανδρούπολης, θα είναι η ρουμανική εταιρία αερίου Romgaz, και πολύ σύντομα θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία.
Όπως είναι γνωστό στο έργο του FSRU της Αλεξανδρούπολης μετέχουν ήδη με ποσοστό 20% η κάθε μια εταιρία, ο όμιλος Κοπελούζου, η GasLog που Πήτερ Λιβανού που δραστηριοποιείται στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ έχουν υπάρξει συμφωνίες για συμμετοχή η ΔΕΠΑ και η βουλγαρικής BulgarTransGas.
Εδώ και μήνες πραγματοποιούνται συζητήσεις για τον 5ο μέτοχο στο έργο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι σύντομα θα συναφθεί συμφωνία με την Romgaz, η οποία ενδιαφέρεται για τη μεταφορά αερίου μέσω του IGB.

Έτοιμο το 2022 το έργο για εμπορική λειτουργία

Εξάλλου μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη και δεσμευτική φάση του market test, διαδικασία απαραίτητη για να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του έργου. 
Εφόσον ολοκληρωθεί και το δεσμευτικό market test -που διαρκεί 40 ημέρες, στις αρχές του 2020 θα κλειδώσει και η χρηματοδότηση, τόσο η τραπεζική όσο και η επιδότηση και  θα μπορεί να ληφθεί η επενδυτική απόφαση.
Σημειώνεται ότι το έργο είναι ένα από τα 8 έργα ελληνικού ενδιαφέροντος που συμπεριλαμβάνεται στην 4η λίστα έργων PCI που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ και το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή των εταιριών που θα αναλάβουν την κατασκευή του έργου.
Στόχος είναι η κατασκευή να ξεκινήσει το 2020 ώστε το 2022 το έργο να είναι έτοιμο για εμπορική λειτουργία.

Υπερκάλυψη της δυναμικότητας στην πρώτη φάση του market test - Στην ΔΕΠΑ Εμπορίας η συμμετοχή

Υπενθυμίζεται ότι  η πρώτη φάση του market test που έγινε στο τέλος του 2018, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 24 εταιρίες για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κυβικά μέτρα/ έτος αερίου.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος υπερκάλυψε την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ./έτος του έργου, ενώ ήταν δεκαπλάσια της ποσότητας με βάση την οποία έχει γίνει το busines plan του έργου.
Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το FSRU θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Υπενθυμίζεται πως στην αρχική εκδοχή του σχεδίου νόμου, που είχε τεθεί σε διαβούλευση, η συμμετοχή στο FSRU θα «περνούσε» στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η οποία θα μείνει εκτός ιδιωτικοποίησης.
Πλέον, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παραμείνουν «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας ή συμφωνίες αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην εταιρεία ή στις εταιρείες που έχουν ως σκοπό την κατασκευή, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) στην Αλεξανδρούπολη».
Την ίδια στιγμή, σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις δεσμεύσεις δυναμικότητας σε διακρατικά πρότζεκτ, αφού και πάλι αυτά προβλέπεται να παραμείνουν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης