Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΔΕΗ: Ασαφής στο νομοσχέδιο η «φόρμουλα» εφαρμογής του νέου τρόπου πρόσληψης ανώτατων στελεχών

tags :
ΔΕΗ: Ασαφής στο νομοσχέδιο η «φόρμουλα» εφαρμογής του νέου τρόπου πρόσληψης ανώτατων στελεχών
Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα επαναπροκηρυχθεί το σύνολο των θέσεων ή αν αυτές θα επαναπροκηρύσσονται σταδιακά και μερικώς, ακολουθώντας τη λήξη της θητείας κάθε στελέχους
Ασάφειες, που προκαλούν ερωτηματικά ως προς τον τρόπο εφαρμογής τους και τις επιπτώσεις στη λειτουργία της επιχείρησης, διαπιστώνονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ που αφορούν στις προσλήψεις στελεχιακού δυναμικού.
Οι ρυθμίσεις αφορούν ένα συνολικό αριθμό περί των 200 ανώτατων και μεσαίων στελεχών από αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και Γενικούς Διευθυντές έως Βοηθούς Διευθυντών, μεταξύ των οποίων επικρατεί μια γενικευμένη αναστάτωση.
Οι σχετικές ρυθμίσεις, όπως διατυπώνονται στο νομοσχέδιο, δεν ξεκαθαρίζουν εάν με την έναρξη ισχύος τους θα επαναπροκηρυχθεί το σύνολο των στελεχικών θέσεων ή αυτές θα επαναπροκηρύσσονται σταδιακά και μερικώς, ακολουθώντας τη λήξη της θητείας κάθε στελέχους.

«Παράθυρο» για στελέχη δύο ταχυτήτων

Τόσο στην πρώτη περίπτωση της συνολικής επαναπροκήρυξης των θέσεων, όσο και στη δεύτερη της σταδιακής, η κριτική που ασκείται όχι μόνο από το εσωτερικό της ΔΕΗ είναι ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας της εταιρίας.
Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση γίνεται λόγος για στελέχη δύο ταχυτήτων, αφού τα νέα στελέχη θα προσλαμβάνονται με άλλους όρους και κυρίως με άλλες αμοιβές και θα πρέπει να συνυπάρχουν και να συναποφασίζουν, για παράδειγμα στα Συμβούλια Διεύθυνσης, στελέχη που θα λαμβάνουν μισθό “αλφα” και άλλα με μισθό “δύο αλφα”.
Επίσης στο νομοσχέδιο δεν γίνεται σαφές με ποια κριτήρια θα επιλέγεται το 20% των στελεχών, που όπως προβλέπεται θα αναζητείται από την αγορά.

Κριτική και για τη διάρκεια θητείας

Κριτική ασκείται και για τον περιορισμό της θητείας των στελεχών της εταιρίας στα 3 έτη με δικαίωμα ανανέωσης μόνο μία φορά.
Το σκεπτικό αυτής της κριτικής είναι ότι αποτελεί αντικίνητρο για στελέχη της αγοράς με εμπειρία που θα είναι δύσκολο να αφήσουν μια θέση που κατέχουν για μια άλλη που τους διασφαλίζει απασχόληση στην καλύτερη των περιπτώσεων για μια εξαετία.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τις προσλήψεις στελεχών το νομοσχέδιο προβλέπει στο άρθρο 4 παρ. 1 ότι : ¨"H πλήρωση οργανικών θέσεων Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων, Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Βοηθών Διευθυντών/Διευθυντών Κλάδων γίνεται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ. Η διαδικασία πρόσληψης και η πολιτική αποδοχών των στελεχών εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση μετά από εισήγηση της Επιτροπής Προσλήψεων και Αμοιβών.
Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου καθορίζονται τα κριτήρια πρόσληψης, η διάρκεια, οι αποδοχές και οι λοιποί όροι των σχετικών συμβάσεων. Στη διαδικασία δύναται να συμμετέχει προσωπικό της εταιρείας και υποψήφιοι εκτός εταιρείας.
Σε περίπτωση πλήρωσης της θέσης από προσωπικό της εταιρείας, οι αποδοχές της παρούσας παραγράφου δεν διατηρούνται μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του στελέχους από τη θέση. Ειδικά οι θέσεις Βοηθών Διευθυντών/Διευθυντών Κλάδων που δύνανται να καλύπτονται κατά την παρούσα παράγραφο δεν μπορεί να υπερβαίνουν ποσοστό 20% επί του συνόλου των σήμερα προβλεπόμενων θέσεων των Βοηθών Διευθυντών / Διευθυντών Κλάδων αντίστοιχα".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης