Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Fast track αδειοδότηση για ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στην Κρήτη ωσότου ολοκληρωθεί η διασύνδεση με την Πελοπόννησο

Fast track αδειοδότηση για ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στην Κρήτη ωσότου ολοκληρωθεί η διασύνδεση με την Πελοπόννησο
Με σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, χορηγείται άδεια εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας στις φορητές μονάδες που θα χρειαστούν για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού
Αδειοδοτική κάλυψη στις φορητές μονάδες (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) που ενδεχομένως θα χρειαστούν για την διασφάλιση της ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, μέχρι την ηλέκτριση του Κρήτη-Πελοπόννησος από τον ΑΔΜΗΕ, παρέχει σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση για την εν λόγω ρύθμιση (άρθρο 33), για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της νήσου Κρήτης έως και την ολοκλήρωση διασύνδεσης του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης με το διασυνδεδεμένο σύστημα της Πελοποννήσου (Φάση Ι), που έχει ενταχθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ με την υπ’ αρ. 256/2018 απόφαση της ΡΑΕ (Β’ 1570), απαιτείται μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία φορητών μονάδων (Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη) στις υπάρχουσες Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, και όπου απαιτείται σε υποσταθμούς.
Στην περίπτωση αυτή, η συνήθης χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί.
Επομένως κρίνεται σκόπιμο, για την αποφυγή ασυνεχειών στην ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης και την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, να τροποποιηθούν οι  προβλέψεις του άρθρου 88 του ν. 4602/2019, ώστε να καλυφθεί από αδειοδοτική άποψη το χρονικό διάστημα έως την διασύνδεση της νήσου με την Πελοπόννησο.

Επέκταση του καθεστώτος που ίσχυε έως 31 Δεκεμβρίου

Σε αυτό το πλαίσιο, το άρθρο 33 του νομοσχεδίου παρατείνει χρονικά την πρόβλεψη για μεταφορά μονάδων στην Κρήτη, που γινόταν με τον νόμο 4602/2019 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω νόμος προέβλεπε την παρέκκλιση έναντι των προβλεπόμενων διαδικασιών (π.χ. την έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών) για τη μεταφορά φορητών μονάδων στο νησί έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, προκειμένου να καλυφθεί η ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση σε ρεύμα στο νησί.
Πλέον, το καθεστώς αυτό επεκτείνεται μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική.
Μάλιστα, αν δύο μήνες πριν από τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν έχει ολοκληρωθεί η Φάση Ι της διασύνδεσης της Κρήτης, και δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες προβλεπόμενες άδειες, μπορεί να επεκτείνεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο χρόνος ισχύος των αδειών εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας έως την ολοκλήρωση της Φάσης Ι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης