Φυσικό Αέριο

Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αντί της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η συμμετοχή στο FSRU Αλεξανδρούπολης

tags :
Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αντί της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η συμμετοχή στο FSRU Αλεξανδρούπολης
Όπως αναφερόταν και στην αρχική εκδοχή του σχεδίου νόμου, που είχε τεθεί σε διαβούλευση, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παραμείνουν επίσης οι δεσμεύσεις χωρητικότητας στα διακρατικά πρότζεκτ
Στο χαρτοφυλάκιο που θα πωληθεί μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα ενταχθεί τελικά η προοπτική συμμετοχής στο πλωτό terminal LNG στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως στην αρχική εκδοχή του σχεδίου νόμου, που είχε τεθεί σε διαβούλευση, η συμμετοχή στο FSRU θα «περνούσε» στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η οποία θα μείνει εκτός ιδιωτικοποίησης.
Αυτό σημαίνει πως, σε σχέση με την αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου, το ΥΠΕΝ μετέβαλε τον επιμερισμό των asset της ΔΕΠΑ, διατηρώντας το FSRU στις δραστηριότητες που θα παραμείνουν στην υφιστάμενη εταιρεία, η οποία θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παραμείνουν «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας ή συμφωνίες αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην εταιρεία ή στις εταιρείες που έχουν ως σκοπό την κατασκευή, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) στην Αλεξανδρούπολη».
Την ίδια στιγμή, σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις δεσμεύσεις δυναμικότητας σε διακρατικά πρότζεκτ, αφού και πάλι προβλέπεται να παραμείνουν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
 
Τα υπόλοιπα asset της ΔΕΠΑ Εμπορίας
 
Στην υφιστάμενη εταιρεία θα παραμείνουν επίσης η συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην  ΕΠΑ Αττικής ΑΕ, η εισαγωγή φυσικού αερίου στη Χώρα μέσω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας της ΔΕΠΑ Α.Ε. είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή, η προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ή εκτός Συστημάτων Μεταφοράς ή Διανομής  Φυσικού Αερίου, η εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ο ανεφοδιασμό οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο μέσω ιδιόκτητων πρατηρίων ή μέσω συνεργαζόμενων δικτύων πρατηρίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών συμβάσεων, και τη χρήση του εμπορικού σήματος «FISIKON». 
Το ίδιο ισχύει με την προμήθεια τελικών πελατών, μη συνδεδεμένων σε Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου ή στο Εθνικό ή σε  Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή ΥΦΑ, μεταξύ άλλων και για χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου σε κινητήρες μέσων θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς, με την προμήθεια απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου, καθώς και με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σχετίζεται με την προμήθεια φυσικού αερίου.


www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης