Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Η "μυστηριώδης" πτώση της ζήτησης στη βενζίνη δείχνει ύφεση και οι αναλυτές αναζητούν την αιτία

ΗΠΑ: Η
Οι αναλυτές της Goldman Sachs, ενώ δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ύφεση, σημειώνουν ότι η άνοδος των 460.000 βαρελιών την ημέρα τον Ιανουάριο είναι ένδειξη ύφεσης
Η αγορά της βενζίνης μπορεί να είναι ένα ισχυρό μήνυμα των καταναλωτών για την οικονομία, και η πτώση της ζήτησης τον περασμένο μήνα ήταν δείγμα ύφεσης.
Αλλά οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν ύφεση, και η ζήτηση για την ενέργεια, σύμφωνα με τους αναλυτές, επέστρεψε την τελευταία εβδομάδα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 8/2/2017, οι αναλυτές της Goldman Sachs, ενώ δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ύφεση, σημειώνουν ότι η «σιωπηλή σταγόνα» της ανόδου των 460.000 βαρελιών την ημέρα τον Ιανουάριο, ή 5,2% το χρόνο είναι ένδειξη ύφεσης.
Σύμφωνα με το CNBC «... μια τέτοια μείωση έχει συμβεί μόνο σε τέσσερις περιόδους από το 1960», αναφέρουν οι αναλυτές.
Σημειώνουν ότι τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση – δαπάνες, προσωπική κατανάλωση, ή PCE - μειώθηκαν απότομα και ταυτόχρονα σε αυτές τις περιόδους, αλλά τώρα δεν είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο.
"Η Goldman δεν νομίζει ότι υπάρχει μια ύφεση, και δεν το πιστεύω ούτε εγώ," δήλωσε ο Tom Kloza, επικεφαλής  αναλυτής της Oil Price Information Services.
Αλλά ο Kloza αναγνώρισε ότι υπάρχει μια μυστηριώδη πτώση της ζήτησης για βενζίνη τον Ιανουάριο.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν την χονδρική ζήτηση, αλλά  ο Kloza εξέτασε τα στοιχεία στην πραγματική αγορά των οδηγών, στην αντλία, και  διαπίστωσαν ότι τώρα οδηγούν λιγότερο.
"Η έρευνα έγινε σε περίπου 10.000 σταθμούς σε όλη τη χώρα και  δείχνει ότι οι πωλήσεις σε γαλόνια μειώθηκαν 4,4% τον Ιανουάριο», δήλωσε.
" Δεν διαφωνώ με την ιδέα ότι η ζήτηση βενζίνης θα πολύ υψηλότερη τους επόμενες μήνες, και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει μια λογική για την εποχή αύξηση της οδήγησης."
Το περασμένο έτος, η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν η αρχή μιας 33 εβδομάδων πορεία της ζήτησης βενζίνης άνω των 9.000.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο σημερινός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, τα οποία παρακολουθούν οι αναλυτές, ανέρχεται σε 8,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Διαχείρισης Πληροφοριών Ενέργειας.
 Η EIA έδειξε το «pickup» στα 8,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, πολύ πάνω από τα 8,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα.
" Όσον αφορά το ζήτημα της ζήτησης βενζίνης, μπορεί να είναι ασταθής από εβδομάδα σε εβδομάδα», δήλωσε ο Michael Wittner, επικεφαλής της έρευνας για την ενέργεια στην Societe Generale. Ο Wittner, επίσης, δεν βλέπει την ύφεση.
Οι αναλυτές της Goldman λένε ότι το δικό τους μοντέλο για τη ζήτηση της βενζίνης, ( αύξηση του PCE, τιμές αντλίας, αποτελεσματικότητα και αριθμό αργιών), δείχνει μια πολύ ρηχή 0,3% μείωση.
Υπήρξαν μια σειρά από πιθανές εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών  το χειμώνα και η στροφή των καταναλωτών σε πιο αποδοτικά οχήματα.
Η Goldman επιρρίπτει επίσης «ευθύνες» στη μεξικανική αγορά της βενζίνης, και το γεγονός ότι η EIA υπολογίζει μόνο τις εξαγωγές.
Υπήρξε πιθανότατα χαμηλότερη ζήτηση από το Μεξικό,που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση κατά 16% των τιμών εκεί.
Οι χαμηλότερες εξαγωγές θα επηρεάσουν και την ζήτηση στις ΗΠΑ.
Ο Kloza πιστεύει ότι η εξήγηση είναι πιο απλή.
"Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν έναν εσωτερικό θερμοστάτη ...
Είναι τρελό όταν πρόκειται για την βενζίνη.
Υπάρχουν πολλά μέρη της χώρας, όπου οι άνθρωποι πληρώνουν $ 0.40, $ 0.50 ή ακόμα και $ 0.70 περισσότερο από ό, τι τον Ιανουάριο του 2016.
Το αργό πετρέλαιο είναι στο διπλάσιο της τιμής που είχαμε πριν από ένα χρόνο."
Το West Texas Intermediate futures ήταν στα $ 52,39 το βαρέλι την Πέμπτη.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην αντλία Πέμπτη  ήταν κατά μέσο όρο στα $ 2,26 ανά γαλόνι για την αμόλυβδη σε εθνικό επίπεδο.
Πριν ένα χρόνο η τιμή βρισκόταν με το $ 1,73 ανά γαλόνι.
Οι τιμές της βενζίνης ήταν κατά μέσο όρο στα $ 2,33 ανά γαλόνι τον περασμένο μήνα,  ενώ τον Ιανουάριο του 2016  βρίσκονταν  χαμηλότερα κατά $ 1,91 ανά γαλόνι.
Τον περασμένο Ιανουάριο η ζήτηση ήταν ισχυρότερη από το το 2008 με βάση τα στοιχεία της EIA, κατέληξε ο Kloza.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης