Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Φυσικό αέριο εμπλουτισμένο με υδρογόνο στα γαλλικά δίκτυα για μείωση των εκπομπών CO2

Φυσικό αέριο εμπλουτισμένο με υδρογόνο στα γαλλικά δίκτυα για μείωση των εκπομπών CO2
GRTgaz, GRDF, Elengy και άλλοι φορείς εκμετάλλευσης δήλωσαν ότι το γαλλικό δίκτυο θα μπορούσε αρχικά να χρησιμοποιήσει ένα μείγμα φυσικού αερίου με υδρογόνο 6%
Το γαλλικό δίκτυο φυσικού αερίου θα μπορούσε να προσαρμοστεί για να διοχετεύσει ένα μίγμα φυσικού αερίου με 20% υδρογόνο από το 2030 και μετά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανακοίνωσαν οι φορείς εκμετάλλευσης την Παρασκευή 15/11/2019.
Το υδρογόνο παράγει νερό όταν καεί αντί για CO2, προσφέροντας καθαρό καύσιμο εάν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια και όχι  από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πηγές  για το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου που παράγεται σήμερα.
GRTgaz, GRDF, Elengy και άλλοι φορείς εκμετάλλευσης δήλωσαν ότι το γαλλικό δίκτυο θα μπορούσε αρχικά να χρησιμοποιήσει ένα μείγμα φυσικού αερίου με υδρογόνο 6%.
Συνιστούν στην κυβέρνηση να θέσει στόχο 10% μέχρι το 2030 και 20% πέραν αυτού.
Οι φορείς εκμετάλλευσης δήλωσαν σε συνέδριο στο Παρίσι ότι το δίκτυο θα μπορούσε να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει την αλλαγή με περιορισμένο κόστος.

Σημαντικές προκλήσεις

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μελέτησαν επίσης τη χρήση ενός μείγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου στα δίκτυά τους για να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Ωστόσο, η υιοθέτηση του υδρογόνου ως καυσίμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
Το αέριο μπορεί να παραχθεί από το νερό με ηλεκτρολύση, αλλά απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε το όφελος υπονομεύεται εάν η ενέργεια παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
Το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία οι περιβαλλοντολόγοι αντιτίθενται επειδή παράγουν ραδιενεργά απόβλητα, ακόμη και αν δεν εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε σε μια έκθεση τον Ιούνιο ότι η παραγωγή υδρογόνου από χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα ενέργεια εξακολουθούσε να είναι δαπανηρή και η ανάπτυξη υποδομών για την υποβοήθηση της υιοθέτησής της προχωρούσε αργά.

Μείωση του άνθρακα κατά περίπου 10% μέχρι το 2023

Ο επικεφαλής της IEA για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Paolo Frankl, δήλωσε στη διάσκεψη ότι περίπου 70 εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου παράγονται παγκοσμίως ετησίως, που αντιστοιχούν στην κατανάλωση περίπου μισού δισεκατομμυρίου αυτοκινήτων. Ωστόσο, ανέφερε ότι το 90% προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, δημιουργώντας περίπου 800 εκατομμύρια τόνους CO2.
Στη Γαλλία, το υδρογόνο παράγεται κυρίως από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και κυρίως από βιομηχανική χρήση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% των γαλλικών εκπομπών, σύμφωνα με το υπουργείο ενέργειας.
Στο μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχέδιό της, η Γαλλία στοχεύει στη μείωση του άνθρακα κατά περίπου 10% μέχρι το 2023 και έχει δεσμεύσει 100 εκατομμύρια ευρώ φέτος για να ενθαρρύνει τη χρήση υδρογόνου, ιδιαίτερα για τις μεταφορές.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης