Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΑΠΕ: Έτοιμη η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες παραγωγής – Πρόθεση του ΥΠΕΝ για τροπολογία στο τρέχον σχέδιο νόμου

ΑΠΕ: Έτοιμη η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες παραγωγής – Πρόθεση του ΥΠΕΝ για τροπολογία στο τρέχον σχέδιο νόμου
Η Αρχή προτείνει μεταξύ άλλων την καταβολή εγγυητικής επιστολής, τον καθορισμό διάρκειας ισχύος των αδειών, καθώς και τη διατήρηση προσκόμισης μετρήσεων αιολικού δυναμικού
Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ αναφορικά με την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών παραγωγής για νέους σταθμούς ΑΠΕ, η οποία πρόκειται να αποσταλεί άμεσα στο υπουργείο.
Μάλιστα, αν υποβληθεί έγκαιρα, τότε πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να θεσπίσει άμεσα τα μέτρα επιτάχυνσης του πρώτου βήματος της αδειοδοτικής διαδικασίας, υποβάλλοντας σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που προτείνει η ΡΑΕ, είναι η κατάργηση των κριτηρίων που αλληλεπικαλύπτονται με άλλα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ασφάλεια εγκατάστασης, η οποία ελέγχεται από τον Διαχειριστή κατά την αίτηση για σύνδεση του έργου.

Εγγυητική επιστολή στο  1% του τεκμαρτού κόστους του έργου

Από την άλλη πλευρά, για την οικονομική φερεγγυότητα του αιτούντα, η ΡΑΕ προτείνει να απαλειφθεί η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος τραπεζικής χρηματοδότησης (Letters of Intent)  που υποβάλλεται σήμερα.
Στη θέση της, προκρίνει την καταβολή εγγυητικής επιστολής ίσης με το 1% του τεκμαρτού κόστους του έργου, με ανώτατο όριο το 1 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις προτάσεις που η Αρχή είχε θέσει προς δημόσια διαβούλευση, αναδίπλωση υπήρξε στην προοπτική κατάργησης της υποχρέωσης για προσκόμιση μετρήσεων αιολικού δυναμικού, καθώς στη γνωμοδότηση εισηγείται τη διατήρηση των ανεμολογικών δεδομένων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κατάργησης, τα αιολικά δεδομένα δεν έχουν νόημα στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ, στο οποίο οι τιμές αναφοράς διαμορφώνονται μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Έτσι, καθώς κάθε υποψήφιος επενδυτής διαμορφώνει ο ίδιος την αποζημίωση των έργων του, με βάση τις προσφορές που υποβάλλει στους διαγωνισμούς, είναι περίπου αυτονόητο ότι για τον καθορισμό τους θα συνυπολογίσει την προβλεπόμενη αποδοτικότητα των μονάδων του.
Σε αντίθετη περίπτωση, απλώς οι μονάδες του δεν θα «βγαίνουν» οικονομικά.
Ωστόσο, η Αρχή φαίνεται πως υπαναχώρησε στις πιέσεις για τη διατήρηση της υποχρέωσης υποβολής μετρήσεων, με συνέπεια να τη συμπεριλάβει στις προτάσεις της.

Αυτοδίκαιη παύση των αδειών

Από την άλλη πλευρά, η ΡΑΕ εμμένει στην αυτοδίκαιη παύση των αδειών παραγωγής έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την έκδοσή της, εφόσον δεν έχει προχωρήσει στο μεταξύ η επένδυση, με την κατάθεση στον αρμόδιο διαχειριστή η προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή για τους οριστικούς όρους σύνδεσης.
Όπως είχε αναφερθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, το εν λόγω χρονικό διάστημα για τα φωτοβολταϊκά προτείνεται να είναι τέσσερα έτη.
Επίσης, για τους χερσαίους αιολικούς σταθμούς προτείνονται τα 8 ή 12 έτη, ανάλογα με το αν η ισχύ τους είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από 150 MW.

Όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, η εν λόγω πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των θέσεων που έχουν κατά καιρούς εκφράσει αρκετοί φορείς του κλάδου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αργοπορίες στην υλοποίηση των έργων προέρχονται ως επί το πλείστον από τη γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών.
Ωστόσο, η ΡΑΕ εκτιμά πως είναι ικανοποιητικές οι χρονικές διάρκειες που προβλέπονται στην πρότασή της, υποστηρίζοντας πως αν δεν υπάρξει αυτοδίκαιη παύση, τότε ορισμένοι κάτοχοι αδειών θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν εσαεί πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο, χωρίς καμία επίπτωση αν δεν τον αξιοποιούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης