Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Παραμένει το όριο του 1 MW για τις μονάδες ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας

Παραμένει το όριο του 1 MW για τις μονάδες ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας
Πέρα από μία μικρή διόρθωση, στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή δεν θα υπάρχουν άλλες αλλαγές στη σχετική διάταξη, σε σχέση με αυτήν στη διαβούλευση
Παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews το όριο του 1 MW για τις μονάδες ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας στη σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΝ εξέτασε αναλυτικά τα σχόλια για την κατάργηση του ορίου, τα οποία υποβλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.
Ωστόσο, έκρινε πως θα πρέπει να διατηρηθεί το εν λόγω πλαφόν, ώστε να ενισχυθεί η μικρή και διεσπαρμένη παραγωγή.
Έτσι, πέρα από μία μικρή διόρθωση, στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή δεν θα υπάρχουν άλλες αλλαγές στη σχετική διάταξη, σε σχέση με αυτήν στη διαβούλευση.

Έως το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Υπενθυμίζεται ότι με τη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, υπό την προϋπόθεση ότι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, για τους οποίους χορηγούνται δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, καλύπτουν εδαφικές εκτάσεις που αθροιζόμενες με τις εκτάσεις που καλύπτουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, που εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από τη θέση σε ισχύ της διάταξης, θα καθορισθεί η ισχύς σε MW των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και προσδιορίζονται οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αντίθετες τοποθετήσεις

Στο πλαίσιο της δημόσια διαβούλευσης, κατά του ορίου είχαν τοποθετηθεί φορείς άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως με το πλαφόν επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Ενδεικτικά, στην τοποθέτησή της η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο άρθρο πέρα από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα, απαγορεύει αδικαιολόγητα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ανατρέποντας διάταξη που έχει ήδη επιτρέψει την αδειοδότηση και ωρίμανση αιολικών σταθμών σε αυτές τις περιοχές.
Την ίδια αρνητική επίπτωση διαπιστώνουν και η WWF Ελλάς με την Greenpeace, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το όριο του 1 MW επί της ουσίας αποκλείει όλα τα αιολικά πάρκα από την αγροτική γη.
Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, η επιλογή αυτή ενισχύει περαιτέρω τις πιέσεις για εγκατάσταση των αιολικών αποκλειστικά σε απομακρυσμένες βουνοκορφές, απρόσιτες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και εν γένει σε περιοχές με περιορισμένη φέρουσα ικανότητα.
Δεδομένων των έντονων αντιδράσεων που ήδη υπάρχουν για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε αυτές τις περιοχές, ο συγκεκριμένος περιορισμός θα δημιουργήσει νέα προβλήματα αντί να επιλύσει.
Αντίθετοι με τον πλαφόν του 1 MW είναι και φορείς των κλάδου των φωτοβολταϊκών, όπως ο ΣΕΦ, υποστηρίζοντας ότι αποκλείει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών μεγαλύτερης ισχύος, χωρίς τους οποίους θα είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθούν οι κλιματικοί και ενεργειακοί στόχοι του 2030.

Κώστας Δεληγιάννης
kdel@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης