Ηλεκτρισμός

Το αργότερο τη Δευτέρα (18/11) η ανακοίνωση των προσωρινών αναδόχων για τα καλωδιακά τμήματα του Κρήτη-Αττική

Το αργότερο τη Δευτέρα (18/11) η ανακοίνωση των προσωρινών αναδόχων για τα καλωδιακά τμήματα του Κρήτη-Αττική
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η μειοδοτική διαδικασία για τις οικονομικές προσφορές των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανακήρυξη από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» των προσωρινών αναδόχων για τα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες χθες πραγματοποιήθηκε και η ηλεκτρονική μειοδοτική διαδικασία για τις οικονομικές προσφορές των εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Έτσι, αυτό που απομένει πλέον είναι να συνταχθεί το πρωτόκολλο της διαδικασίας, ώστε στη συνέχεια να ανακοινωθούν οι προσωρινοί ανάδοχοι. Κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της ημέρας, ή το αργότερο έως τη Δευτέρα (18/11).

Στους συμμετέχοντες οι μεγαλύτεροι προμηθευτές διεθνώς

Στα τέλη Οκτωβρίου η «Αριάδνη» ολοκλήρωσε την τεχνική αξιολόγηση των προσφορών των συμμετεχόντων, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους διεθνώς προμηθευτές.
Όπως είχε ανακοινώσει τότε η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, στην επόμενη φάση για το πρώτο τμήμα του έργου, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική, είχαν προκριθεί οι προμηθευτές Prysmian  και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος αυτού είναι 255 εκατ. ευρώ.
Οι προαναφερθείσες εταιρείες είχαν προκριθεί και για το δεύτερο τμήμα του διαγωνισμού, που αφορά την υλοποίηση του δεύτερου υποβρύχιου καλώδιου. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω τμήματος είναι 225 εκατ. ευρώ.
Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, είχαν προκριθεί οι εταιρείες Prysmian, Nexans και ΝΚΤ-Ελληνικά Καλώδια.
Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ.

Εγκατάσταση οπτικών ινών

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της διασύνδεσης, προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση καλωδίων οπτικών ινών, που αποτελεί το τέταρτο τμήμα του διαγωνισμού.
Έτσι, για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των οπτικών ινών, ενός έργου προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, είχε προκριθεί η εταιρεία Prysmian.
Το τμήμα αυτό θα αυξήσει σημαντικά το δίκτυο οπτικών ινών που διαθέτει ήδη ο ΑΔΜΗΕ, συνολικού μήκους 2.500 χλμ.
Έτσι, αναμένεται να ενισχύσει τη δραστηριοποίηση του Διαχειριστή στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, στην οποία έχει εισέλθει από τον περασμένο χειμώνα μέσω της 100% θυγατρικής του Grid Telecom.


Κώστας Δεληγιάννης
kdel@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης