Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεξοδικές συνομιλίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Διεξοδικές συνομιλίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Ανυποχώρητες εμφανίζονται ΗΠΑ και Κίνα
Την θέση ότι ο εμπορικός πόλεμος άρχισε με την επιβολή των αμερικανικών δασμών στα κινέζικα προϊόντα και ότι για να λήξει θα πρέπει οι ΗΠΑ να τους άρουν διατύπωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το αδιέξοδο που υπάρχει στις συνομιλίες για την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας για το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ, Κίνα και ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν διεξοδικές συνομιλίες για μια πρώτη συμφωνία για το εμπόριο, με το Πεκίνο πάντως να επισημαίνει ότι το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στους δασμούς θα δείξει και τη σημασία της προκαταρκτικής αυτής συμφωνίας για το εμπόριο.
Είναι προφανές πως η Κίνα επιθυμεί οι ΗΠΑ να δεσμευτούν στην άρση των δασμών που έχουν επιβάλλει στα κινεζικά προϊόντα, την ώρα που οι ΗΠΑ εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, καθώς γνωρίζουν πως οι δασμοί είναι το κυριότερο «όπλο» τους στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα και τυχόν άρση τους, θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη υπαναχώρηση.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν ισχυρότερες παραχωρήσεις από την Κίνα όσον αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και της ανταλλαγής τεχνολογίας καθώς και να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, κάτι που το Πεκίνο δεν είναι πρόθυμο να πράξει.
Σημειώνεται πως πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump είχε αναφέρει πως η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ύψους 50 δις δολαρίων.
Η στάση των δύο πλευρών αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και «αγκάθια» στην προσπάθεια των δύο πλευρών να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα διεμήνυσαν ότι έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία επί της αρχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης