Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η Γερμανία αλλάζει το νόμο για να διευκολύνει την ολοκλήρωση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

Η Γερμανία αλλάζει το νόμο για να διευκολύνει την ολοκλήρωση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

Οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν αφορούν τους κανόνες της ΕΕ σύμφωνα με τους οποίους οι αγωγοί εισαγωγής δεν πρέπει να ανήκουν σε προμηθευτές φυσικού αερίου

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε αλλαγές στο νόμο που διέπει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ώστε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απομακρύνοντας τα εμπόδια για την ολοκλήρωση του σχεδίου με επικεφαλής τη Ρωσία.
Οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από την κατώτερη Βουλή της Bundestag αφορούν τους κανόνες της ΕΕ που υπεγράφησαν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους οποίους οι αγωγοί εισαγωγής δεν πρέπει να ανήκουν σε προμηθευτές φυσικού αερίου και τρίτοι θα πρέπει επίσης να μπορούν να τους χρησιμοποιούν.
Ο αγωγός μήκους 1.225 χλμ. κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom.
Η Γερμανία το θεωρεί πρωταρχικό εμπορικό σχέδιο που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής και οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τον αγωγό ως αυξανόμενη εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.
Η Δανία, τον περασμένο μήνα, απέσυρε το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση του αγωγού, δίδοντας την άδεια  να κατασκευασθούν τμήματα στα χωρικά της ύδατα.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ο Nord Stream 2 θα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν λήγει η συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί τον κύριο δρόμο για εξαγωγές προς την Ευρώπη.
Η ΕΕ παρότρυνε τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε νέα συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά υπάρχουν ορισμένα εμπόδια, μεταξύ των οποίων είναι μια εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία και διαφορές μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz.
Η Γερμανία δήλωσε ότι η Nord Stream 2 θα ξεκινήσει μόνο εάν η Gazprom εξακολουθήσει επίσης να διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης