Ενέργεια

Το ενεργειακό χρηματιστήριο EEX Group εξαγοράζει τις δραστηριότητες commodities της Nasdaq Futures

Το ενεργειακό χρηματιστήριο EEX Group εξαγοράζει τις δραστηριότητες commodities της Nasdaq Futures

Η μεταβίβαση των αμερικανικών συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019

Η ενεργειακή αγορά EEX Group ανακοίνωσε την Τρίτη 12/11/2019 ότι συμφώνησε με την αμερικανική Nasdaq Futures (NFX) να αποκτήσει τις δραστηριότητες ανταλλαγής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και επιλογών της NFX καθώς συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία της στις αμερικανικές αγορές ενέργειας και στην εμπορία ναυτιλιακών εμπορευμάτων.
Μέσω της συμφωνίας, η EEX, μέλος του Deutsche Boerse, θα λάβει τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της NFX, ανέφερε η ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters.
Οι υφιστάμενες ανοικτές θέσεις στην αμερικανική ενέργεια, το φυσικό αέριο το αργό πετρέλαιο, τα σιδηρούχα μέταλλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φορτίων χύδην φορτίου χύδην και τα δικαιώματα προαίρεσης θα μεταβιβαστούν στους δύο εκκαθαριστικούς οίκους του Ομίλου EEX, τον Nodal Clear και το ECC.
Η αξία της συναλλαγής δεν προσδιορίστηκε.
"Αυτή είναι μια συμφωνία ορόσημο για τον Όμιλο EEX καθώς συνεχίζουμε να ακολουθούμε την παγκόσμια στρατηγική μας επέκτασης", δήλωσε ο Chief Executive του EEX Peter Reitz.
"Θα φέρει σημαντικά οφέλη για την πελατειακή βάση μας παγκοσμίως."
Σε δήλωσή του ανέφερε ο Kevin Kennedy, ανώτερος αντιπρόεδρος της Nasdaq στη Βόρεια Αμερική, ανέφερε ότι η Nasdaq είχε εισέλθει στις αγορές ενέργειας και εμπορευματικών μεταφορών στις ΗΠΑ, ανταποκρινόμενη στις επιθυμίες των πελατών.
"Μετά την αξιολόγηση της σταθερής προόδου που σημειώσαμε για την επέκταση της πελατειακής μας βάσης και την ανάπτυξη του ανοιχτού ενδιαφέροντος, το επόμενο βήμα είναι η EEX και η Nodal να συνεχίσουν αυτή την αποστολή", δήλωσε.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η Nodal Exchange και η Nodal Clear θα ολοκληρώσουν τις συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ η EEX και η ECC σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τη μεταφορά όλων των ανοιχτών θέσεων σε φορτία ξηρού φορτίου χύδην έως το Φεβρουάριο του 2020.
Οι αμερικανικές συμβάσεις για το φυσικό αέριο, το αργό πετρέλαιο και τα σιδηρούχα μέταλλα θα μεταφερθούν στη Nodal την άνοιξη του 2020.
Ενώ τα commodities αποτελούν ένα μικρό μέρος της Nasdaq σε σύγκριση με άλλες προσφορές μετοχών, δικαιωμάτων προαίρεσης, σταθερού εισοδήματος και παραγώγων, για την EEX, η συναλλαγή προσθέτει σημαντικό βάρος στην παγκόσμια αναπτυξιακή της στρατηγική.
Τα τελευταία χρόνια, η EEX, αρχικά ένα ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, κατάφερε να εξαγοράσει την αμερικανική Nodal, η οποία πρόσθεσε το εμπόριο φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο, και διευκόλυνε την πρόσβαση της, μέσω της θυγατρικής της EEX Asia, σε όλες τις ζώνες ώρας.
Αυτό επέτρεψε την παγκόσμια διαιτησία τιμών καθώς και τις υπηρεσίες εκκαθάρισης και μητρώου, οι οποίες με τη σειρά τους συνέβαλαν στην τόνωση της ρευστότητας.
Οι πλατφόρμες EEX εξυπηρετούν περισσότερους από 600 συμμετέχοντες που εμπορεύονται ενέργεια, άνθρακα, φορτία, μέταλλα και γεωργικά προϊόντα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης