Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Καμία πρόοδος στις διαβουλεύσεις ΕΕ - Ρωσίας και Ουκρανίας για την χρόνια διαμάχη Gazprom και Naftogaz

Καμία πρόοδος στις διαβουλεύσεις ΕΕ - Ρωσίας και Ουκρανίας για την χρόνια διαμάχη Gazprom και Naftogaz
Η Ουκρανία κερδίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια το χρόνο από τέλη διέλευσης από την Gazprom και ενεργοποιείται στον κλάδο από το 1948
Καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στην χρόνια διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο ενεργειακό μέτωπο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass, «κανένα νεότερο όσον αφορά το ζήτημα της αμοιβαίας απόσυρσης των αιτήσεων αερίου, συμπεριλαμβανομένου του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης και της ανάκλησης των αντιμονοπωλιακών αποφάσεων του Κιέβου, στις αεροπορικές διαβουλεύσεις μέχρι σήμερα».
Υπενθυμίζεται πως η διαμάχη ανάμεσα στη ρωσική εταιρεία- κολοσσό του φυσικού αερίου Gazprom και στην ουκρανική κρατική εταιρεία αερίου Naftogaz έχουν προκαλέσει μια πολιτική και οικονομική καταιγίδα. Η “μεγαλύτερη εμπορική διαιτησία στην ιστορία” είναι μια μάχη με βήματα μπρος και πίσω νομικών δράσεις που αφορούν συμβάσεις από το διάστημα 2009-2019. Αυτές οι νομικές δράσεις προκάλεσαν μια μεγάλη ποικιλία αμφισβητήσεων, μεταξύ των οποίων υπο-παράδοση αερίου και συμβατικές παρεξηγήσεις. Η Gazprom συναλλάσσεται με την ουκρανική εταιρεία με δύο τρόπους: διακινεί αέριο μέσω ενός ουκρανικού αγωγού στην υπόλοιπη Ευρώπη και παρέχει αέριο στην Ουκρανία. Μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης, ένα δικαστήριο στη Στοκχόλμη αποφάσισε εντέλει το 2018 να αποφασίσει συνολικά υπέρ της ουκρανικής εταιρείας. Η Gazprom πρέπει να καταβάλει στη Naftogaz 2,65 δις δολάρια στο πλαίσιο της διαιτητικής απόφασης.
Την επομένη της ανακοίνωσης της απόφασης, η Gazprom αντέδρασε κάπως ανταποδοτικά, ακυρώνοντας αμέσως την παροχή αερίου στην Ουκρανία. Αυτό προκάλεσε μια ενεργειακή μίνι κρίση στην Ουκρανία εν μέσω ενός από τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου (“Η Ουκρανία κλείνει τα σχολεία”). Η Naftogaz ακόμη δεν έχει λάβει την πληρωμή των 2,65 δισεκατομμυρίων και επιδιώκει την κατάσχεση του ποσού αυτού μέσω δικαστηρίων στην Ολλανδία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η σύμβαση μεταφοράς αερίου της Gazprom με την Ουκρανία πρόκειται σύντομα να λήξει - στο τέλος του χρόνου. Έχει κομβική σημασία για την οικονομία της Ουκρανίας να ανανεωθεί η σύμβαση. Η Ουκρανία κερδίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια το χρόνο από τέλη διέλευσης από την Gazprom και ενεργοποιείται στον κλάδο από το 1948.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης