Ενέργεια

ΕΤΕπ: Είναι πολύ νωρίς για τον τερματισμό της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων

ΕΤΕπ: Είναι πολύ νωρίς για τον τερματισμό της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων

Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η παράταση της περιόδου κατά την οποία ορισμένα έργα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ όπως αυτά του φυσικού αερίου

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει κερδίσει τη μάχη για τον τερματισμό της χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων, δήλωσε τη Δευτέρα 11/11/2019 ο πρόεδρος της τράπεζας, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν μια τέτοια κίνηση την περασμένη  Παρασκευή.
Ο κ. Werner Hoyer δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ παρέμειναν διχασμένες σχετικά με το ζήτημα και ότι πρέπει ακόμη να ληφθεί τελική απόφαση.
Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προέτρεψαν  την ΕΤΕπ να καταργήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η ΕΤΕπ ζήτησε την έγκριση να περατώσει από το 2021 τη χρηματοδότησή της για έργα ορυκτών καυσίμων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2013 - δαπάνες κυρίως για την υποδομή φυσικού αερίου.
Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής, οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του κλίματος ήταν "πολύ, πολύ σύντομες", δήλωσε ο Hoyer σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο. «Όλοι περιμένουν πως τα πράγματα θα προχωρήσουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ αυτή την εβδομάδα».
Το διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από αξιωματούχους των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ, πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη.
Μια απόφαση για τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων από την ΕΤΕπ αναμενόταν τον περασμένο μήνα, αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφορών εντός της ένωσης, καθώς ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, επιθυμούν να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του φυσικού αερίου.
Ο Hoyer αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ ήταν προσεκτικές σχετικά με το σχέδιο επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας και την ενεργειακή ασφάλεια.
 Επεσήμανε ότι η τράπεζα θα επικεντρωθεί στη βοήθεια των περιφερειών που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση.
Περιέγραψε την απόφαση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ ως "πολύ ενθαρρυντική και κίνητρα", αλλά δήλωσε ότι η τελική απόφαση ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.
Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η παράταση της περιόδου κατά την οποία ορισμένα έργα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕ μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Η παράταση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εφαρμοστεί σε διασυνοριακούς αγωγούς φυσικού αερίου, διασυνδέσεις και άλλα ενεργειακά έργα που η ΕΕ χαρακτηρίζει ως προτεραιότητες, ανέφεραν.
Ο Hoyer προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η τράπεζα είναι υπεύθυνη έναντι των επενδυτών της.
Ανεξάρτητα από την απόφαση σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα, η ΕΤΕπ επιθυμεί να αυξήσει κατά το ήμισυ  τον  δανεισμό της σε έργα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, από το 28% περίπου.
Αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του 2021 και του 2030, δήλωσε ο Hoyer.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης